Anne Ramberg kritiserar regeringens förslag på amorteringskrav. Foto TT
Anne Ramberg kritiserar regeringens förslag på amorteringskrav. Foto TT

Mer kritik mot amorteringsförslaget

2:32 min

Kritiken fortsätter att rulla in mot regeringens nya förslag om hur ett amorteringskrav ska kunna införas. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg tycker att förslaget är illa förberett.

– Det är en illa beredd produkt som lämnar fler frågor än svar.

Politikerna har haft för bråttom helt enkelt?

– Ja, de har inte förmått att presentera en utredning som har tillräckligt hög kvalitet.

Ja, vägen mot att införa ett krav på amorteringar på bostadslån för att dämpa hushållens skuldsättning fortsätter att vara törnbeströdd.

I våras tvingades Finansinspektionen att dra tillbaka sitt förslag att på egen hand införa ett sådant krav efter att kammarrätten i Jönköping sagt att Finansinspektionen nog inte har stöd i lagen för att göra det.

Nu under hösten har regeringen kommit överens med stora delar av oppositionen om ett annat förslag som går ut på att regeringen ska ge Finansinspektionen mandat att införa ett amorteringskrav.

Men i måndags så slog kammarrätten i Jönköping till igen och ifrågasätter om det nya förslaget har stöd i grundlagen.

En kritik som nu också Advokatsamfundet instämmer i.

– Det här handlar ytterst om väsentliga åtgärder från staten gentemot enskilda hushåll. Det är det som gör att vi starkt ifrågasätter om det är grundlagsenligt att regeringen ska kunna delegera till Finansinspektionen att införa ett amorteringskrav.

Advokatsamfundet anser istället att ett amorteringskrav ska regleras i lag och inte utformas av en myndighet som Finansinspektionen.

Förutom ett stort antal remissinstanser så ska förslaget också granskas av Lagrådet.

Och hur det kommer gå törs inte finansmarknadsminister Per Bolund ha någon uppfattning om:

– Skulle det vara så att det kommer väldigt massiv kritik från Lagrådet och eller att vi märker att det är en generell uppfattning i många remissvar så får vi analysera om vi behöver ändra riktning. Men jag avvaktar med att göra den analysen tills vi har fått in alla remissvar.

Den här juridiska dispyten om amorteringskravet kommer när fokus i debatten om hur man ska dämpa hushållens skuldsättning har flyttats över till om ränteavdragen ska begränsas.

Riksbankschefen Stefan Ingves som tidigt sa att amorteringskravet var otillräckligt och att det behövs fler åtgärder, låter nästan lite irriterad när han kommenterar de senaste turerna om det nya förslaget att ge Finansinspektionen möjlighet att införa amorteringskravet.

– Jag går inte in på detaljerna eftersom jag inte är jurist själv. Jag kan bara notera att i Sverige måste vi ha en tillsynsmyndighet som har rätt att fatta beslut och har rätt att vidta åtgärder. Har vi inte det är det lämpligt att ändra lagstiftningen.

Läs mer om amorteringskravet och debatten om ränteavdraget nedan:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista