Valeriu Strelets regering fälls. Tidigare har stora protester pågått i Moldavien. Foto: Vitalie Plotnic, Antoine Delaunay / AP / TT
Valeriu Strelets regering fälls. Tidigare har stora protester pågått i Moldavien. Foto: Vitalie Plotnic, Antoine Delaunay / AP / TT

Moldaviens parlamentet fäller regeringen

Moldaviens parlament röstade på torsdagen igenom en misstroendeförklaring mot regeringen och dess premiärminister, Valeriu Strelet.

Missförtroendeförklaringen stöddes av 65 lagstiftare av 101. Strelet fick posten så sent som i slutet av juli. Sedan dess har spänningarna inom den EU-vänliga koalitionen som Strelet styrt ökat.

Den lilla före detta Sovjetstaten, klämt mellan Rumänien och Ukraina, har varit politiskt instabilt en längre tid. I mitten av oktober greps den förre premiärministerns Vlad Filat (2009-2013) anklagad för att ha tagit 2,2 miljarder kronor i mutor i en banksvindel som kallats århundradets.

Mer än nio miljarder kronor, nära en tiondel av landets bruttonationalprodukt, har försvunnit från tre av landets banker. Stölden har drivit upp inflationen, landets valuta har devalverats och förtroendet för politikerna är borta. Missnöjet späds också på efter uteblivande reformer sedan landet skrev antal med EU.

Strelet är den tredje premiärminstern i år. Parlamentet har tre månader på sig att godkänna en ny regering, annars blir det nyval.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista