Allt fler donerar sin pant

1:03 min

Att det finns en vilja att hjälpa till i flyktingkrisen märks tydligt i landets pantautomater. Under hösten har allt fler tryckt på den gula biståndsknappen.

– Vi ser att ökningen är markant, vi ser att det finns ett samband med det som speglas i media och det syns i hela landet, säger Nils Nilsson ansvarar för företagsinsamlingen på Röda Korset. 

September brukar vara en medioker månad när det gäller pantintäkter till Röda korset. Men i år så är den till- och med bättre än varma sommarmånaderna och december med jul- och nyårshelger.

740 000 kronor gav knapptryckningar på ICA-butiker i september i år, det är ett par hundra tusen bättre än motsvarande månad förra året.

Även Axfoods Willysbutiker med pantknapp som går till Rädda barnen och flyktingkrisen, har en markant ökning, runt 40 procent fler som trycker på donationsknappen i september i år.

Däremot rapporterar Coop vars bistånd går till Vi skogen som är ett trädplanteringsprojekt ingen ökning.

Även vid tyfonen på filipinerna 2013 märkte Röda korset av ökat bistånd från pantautomaterna så att höstens ökning har en koppling till flyktingsituationen är Nils Nilsson på Röda korsetövertygad om.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista