Folkpartistiske riksdagsledamoten Christer Nylander på folkpartiets riksmöte i Aros kongresscenter i Västerås på lördagen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Folkpartiets skolpolitiska talesperson, Christer Nylander är redo att stödja ett förslag om att skrota kursbetygen oavsett vad de andra Allianspartierna tycker. Foto: Fredrik Sandberg/ TT.

FP ändrar sig om betyg

2:01 min

Folkpartiet ändrar sig och vill nu skrota kursbetygen i gymnasiet och ersätta dem med ämnesbetyg. 

Den stora gymnasiereformen 2011, som leddes av en folkpartistisk utbildningsminister behöll det nuvarande systemet med kursbetyg. Det var fel, säger skolpolitiska talespersonen Christer Nylander.

– Med ämnesbetyg är det den samlade kunskapen om mäts. Dagens situation innebär ju att en enkel kurs i till exempel matematik är lika mycket värd som en mer avancerad och svårare kurs i ämnet, säger han och fortsätter.

– Det tycker vi är fel. Det sänder en signal om att man inte uppskattar den fördjupade kunskapen man får när man fördjupar sig i ett ämne, säger Nylander.

För drygt 20 år sen gick gymnasieskolan från att ge eleven betyg i varje ämne till att ge betyg för varje kurs. I stället för ett enda slutbetyg i till exempel svenska, så får man flera betyg, i svenska ett, två och tre.

Men kursbetygen har många kritiker. De säger att det är orättvist att de låga betygen i början av gymnasiet följer eleven hela vägen, även om hen har presterat bättre senare.

De säger också att elever uppmuntras att välja lätta kurser för att få högre betyg och det missgynnar de mer ambitiösa eleverna.

De som försvarar kursbetygen säger att elever kan tentera upp dem.

Inför den stora gymnasiereformen 2011 var det flera som trodde att ämnesbetygen skulle komma tillbaka. Men regeringen med en folkpartistisk utbildningsminister, sa då nej.

– Vi hade en diskussion kring det då, regeringen kom inte överens om att införa ämnesbetyg. Men vi tycker nu att det hade varit bättre att vi hade gjort det. Inte minst därför att vi i Folkpartiet vill att man ska betona den fördjupade kunskapen i ett ämne och inte mäta den med de olika små kurserna som man har tidigt på gymnasiet, säger Christer Nylander.   

Den nya gymnasie- och kunskapslyftsministern, socialdemokraten Aida Hadzialic, har i en intervju i tidningen Gymnasiet öppnat för att återinföra ämnesbetygen.

Och Folkpartiets Christer Nylander är redo att stödja ett sånt förslag oavsett hur de andra Allianspartierna ställer sig.

– Själva sakfrågan och betoningen av kunskap i skolan är det viktiga, säger han.

Ser ni inte ett problem med att man inför och genomför förändringar i skolan hela tiden?

– Vår bedömning är att man kan genomföra detta utan att göra stora förändringar i hur gymnasiet är uppbyggt eller hur det ser ut, säger Christer Nylander.

FP-styrelsen kommer i november att förankra förslaget på partiets landsmöte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista