Foto: Brendan Smialowski/AP, Khalil Hamra/AP
Bilder från mötet och en skadad kvinna i Aleppo. Foto: Brendan Smialowski/AP, Khalil Hamra/AP

Iran och Saudiarabien vid samma bord i samtal om Syrien

"De har bjudit gamarna till banketten"
1:38 min

Just nu pågår överläggningar om Syrien i Wien. För första gången deltar Iran, men förväntningarna är lågt ställda. Saudierna är djupt oroade över landets nya relation till USA.

Saudiarabien och Iran backar upp varsin sida i den syriska konflikten och det blodiga slagfältet i Syrien är huvudarena för de båda ärkerivalernas maktkamp i regionen.

För två veckor sedan ansågs det otänkbart att de skulle sätta sig vid samma förhandlingsbord.

För Iran är det en diplomatisk framgång att inkluderas.

Saudierna, som är djupt oroade över USA:s nya relation till Iran, ser det som ett förnedrande nederlag.

"De har bjudit gamarna till banketten och väntar sig att de ska använda servetter och vara trevliga mot kyparna", sa en kommentator.

Saudierna litar inte alls på att Iran kommer att överge Bashar al Assad, trots att det har funnits sådana signaler de senaste dygnen.

Tvärtom ser de Rysslands bombningar i Syrien som ett tecken på att vare sig Ryssland eller Iran är redo för någon diplomatisk lösning, i synnerhet inte efter att Bashar al-Assad besökte Putin i Moskva.

Enligt militära experter i Gulfen, som står på Saudiarabiens sida i konfliten, har 85 procent av de ryska bombräderna i Syrien riktats mot den väpnade syriska oppositionen och inte mot islamiska staten, IS, som Ryssland hävdat.

Det har i sin tur lett till att Saudiarabien skickat mer sofistikerade vapen till de syriska rebellgrupperna - bland annat pansarvärnsrobotar som kan slå ut rysktillverkade stridsvagnar.

En kvarts miljon syrier har dödats i inbördeskriget.

Elva miljoner är på flykt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".