Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.
Munkedal. Ett av de boenden som eldhärjats. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.

Ökad bevakning på asylboenden efter bränderna

1:42 min

Efter alla bränder på asylboenden runtom i landet har Migrationsverket nu utökat sin väktarbevakning.

– I de delar av landet där det varit mest förekommande så har vi förstärkt bevakningsskydd på våra enheter, säger Monica Karum Bergvall, säkerhetschef på Migrationsverket och fortsätter:

– Det kan innebära att vi har extra rondering eller att vi har stationär bevakning. Och det beror lite på vilka platser vi pratar om.

Hittills i år har det brunnit på omkring 20 asylboenden runtom i Sverige, varav många misstänks vara anlagda. Enligt säkerhetsföretaget Securitas, som är Migrationsverkets leverantör av väktartjänster, har bevakningen av asylboenden inte varit så här intensiv sedan 90-talet.

– Det blir naturligtvis en ökad kostnad för myndigheten. Men det är något som vi får ta i det här läget, för här gäller det att förhindra att byggnader eller människoliv går till spillo, säger Monica Karum.

Det här är bara en i raden av säkerhetsåtgärder som på senare tid vidtagits kring asylboenden. I veckan beslutade Migrationsverket att hemlighålla adresser till sina boenden.

Polisen har också utökat sin bevakning, bland annat ska helikoptrar med värmekameror nu användas för att upptäcka mordbränder. Matilda Brinck-Larsen är chef på Gärdsås transitboende i Göteborg, som patrulleras av väktare dygnet runt.

– Det känns så klart inte bra. Jag känner väl inte att vi ska anpassa oss efter människor som vill förstöra våra möjligheter att bygga upp en verksamhet för att klara av det här mottagandet. Men då måste vi vidta de åtgärder som vi behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista