USA:s president Barack Obama. Foto: Carolyn Kaster/AP.
Foto: Carolyn Kaster/AP.

USA byter strategi i Syrien - skickar soldater

1:24 min

USA har beslutat att skicka in upp till 50 specialsoldater i norra Syrien som stöd framförallt för kurdiska styrkor som strider mot terrorgruppen IS där. Vita huset har därmed bytt strategi.

USA:s president Barack Obama har sagt offentligt många gånger att han inte tänker skicka amerikanska soldater till Syrien.

Att USA ändå skickar soldater nu, om än en liten styrka på ett knappt 50-tal specialutbildade soldater, innebär en förändring av politiken som bygger på att tidigare strategier misslyckats.

Vita husets talesman hävdade idag, som svar på upprepade frågor från journalister, att de knappt 50 specialsoldaterna inte ska delta i strid, men gränserna är flytande i ett område som domineras av IS.

Försvarsminister Ash Carter sa i början av veckan att programmet att träna lokala soldater utanför Syrien för att de sedan skulle strida inne i Syrien har bytts ut mot en ny som är träning och rådgivning inne i Syrien tillsammans framförallt med kurdiska styrkor.

Den USA-ledda koalitionen flygbombar mot IS-mål i Irak och Syrien sedan lång tid, men har brist på informationen om var målen finns. Soldater inne i Syrien ska kunna bidra även med bättre underrättelser.

Oppositionen i USA har länge begärt att Obama skulle fatta beslut om större amerikanska insatser i Syrien och också förse de som strider mot IS inne i Syrien med mer och bättre vapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista