Özge har färre kunder på fiket. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
1 av 3
Özge har färre kunder på fiket efter alla oroligheter. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Pensionären Mustafa Önal säljer grönsaker eftersom pensionen inte räcker till. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 3
Pensionären Mustafa Önal säljer grönsaker eftersom pensionen inte räcker till. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Skotthål på väggarna i Diyarbakir. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
3 av 3
Skotthål på väggarna i Diyarbakir. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Ekonomi och säkerhet i fokus i turkiska valet

1:42 min

I morgon håller Turkiet ett avgörande nyval. Mer än 50 miljoner turkiska medborgare har rätt att rösta. Valet sker efter en period av våld, bombdåd och oroligheter. Bland de viktigaste valfrågorna finns ekonomi och säkerhet.

Det är ovanligt lugnt på tehuset i gamla stan i Diyarbakir i sydöstra Turkiet. Det här är en historisk plats. Innanför stenvalven brukade köpmän rasta sina hästar förr i tiden. 

För bara några månader sen kom turister hit och köpte souvenirer, nu är turisterna borta och väggarna i kvarteret intill är pepprade med skotthål efter strider mellan unga PKK-anhängare och polisen.

– Förut brukade vi ha 100 kunder om dagen, nu har vi bara 25, säger Özge som serverar allt färre koppar te.

Hon kommer att rösta på det pro-kurdiska oppositionspartiet HDP. Partiet kom för första gången in i parlamentet i juni och skakade därmed om den turkiska presidenten Tayyip Erdogans planer på att göra om det politiska systemet så att presidenten får mer makt.

De senaste månaderna har varit våldsamma. Vapenvilan mellan staten och den kurdiska PKK-gerillan har brutits och IS-sympatisörer misstänks för att ha utfört dödliga självmordsbombningar på politiska möten.

Våldet och den politiska instabiliteten har påverkat ekonomin. Den turkiska liran har tappat 20 procent gentemot dollarn i år.

Närmare 90 mil bort i premiärministerns hemstad Konya säljer pensionären Mustafa Önal jordgubbar, solrosfrön och äpplen. Hans pension på cirka 3 500 kronor i månaden räcker inte till.

Han kommer att rösta på det största partiet AKP och säger att det viktigaste för landet är att det blir en stark regering. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista