Flygplanet som kraschade var av modellen Airbus 321. Foto: Sergei Korovkin/TT.
Flygplanet som kraschade var av modellen Airbus 321. Foto: Sergei Korovkin/TT.

Experten om kraschade planet: Sjönk och steg om vartannat

"Började wobbla i luften"
1:15 min

Det kraschade flygplanets flygrutt gick helt normalt upp till 9 000 meter – därefter gick något hemskt fel. Det berättar Mikael Robertsson på sajten Flightradar 24 som följt flygplanets väg.

– Det gjorde en lite starkare stigning samtidigt som den började tappa fart. Sedan började planet sjunka väldigt snabbt samtidigt som det tappade ännu mera fart. Det både sjönk och steg om vartannat, flera gånger per sekund, som om det började wobbla i luften, säger Mikael Robertsson.

Flygsäkerhetsanalytikern Hans Kjäll bekräftar huvuddragen i de uppgifterna.

– Flygplanet har på ganska hög höjd, nära marschhöjd på 9 000 meter, råkat ut för en katastrofhändelse som gjorde att det plötsligt förlorade fart och höjdminskningen var avsevärd.

Men Hans Kjäll understryker att det fortfarande är mycket osäkert vad som hänt. Mikael Robertsson säger att planets dator började visa mycket konstiga värden, som om det var nåt fel på det. Han tror inte att planet blivit nedskjutet.

– Jag skulle inte tro det. Jag tror det är något mer tekniskt ombord som har hänt.

Men Hans Kjäll utesluter inte att det ryska planet, en Airbus 321, kan ha blivit nedskjutet.

– Man ska komma ihåg att det här flygplanet har flugit över ett område där det pågår aktiva krigshandlingar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".