Inga nödanrop från ryska planet

1:46 min

Det ryska charterplan som kraschade på Sinaihalvön sände inte ut några nödanrop, enligt Egyptens flygminister. Enligt tidigare egyptiska uppgifter skulle piloten ha bett om att få nödlanda. Men nu säger flygministern att det inte fanns några tecken på att det var några problem ombord på planet, han säger också att planets båda svarta lådor nu hittats. Alla ombord - 224 personer - omkom när planet på väg från Sharm el Sheijk till Sankt Petersburg kraschade.

De omkomna ryska turisterna förs nu till ett bårhus i Kairo. Ingen överlevde flygplanskraschen. En egyptisk säkerhetsofficer på plats berättade för nyhetsbyrån Reuters att han såg många döda kroppar på marken, många brända, många ännu fastspända i sina säten.

Katastrofplatsen på Sinaihalvön är avspärrad - inga journalister eller fotografer får tillträde.

Uppgifterna om att terrorgruppen IS skulle ha skjutit ner det ryska passagerarplanet är obekräftade och har tagits emot med skepsis. Den militanta islamistgrupp på norra Sinai som har svurit trohetsed gentemot IS anses inte ha kapacitet att skjuta ner flygplan.

Enligt uppgift ska det ryska planet ha befunnit sig på 10 000 meters höjd när det började störta i hög hastighet. En video som har lagts ut av islamistgruppen där man ser ett rykande plan falla mot marken anses heller inte trovärdig.

Men spekulationerna är inte ogrundade. Planet kraschade bara ett par mil från den krigsliknande zon i norra Sinai där egyptiska säkerhetsstyrkor har stridit mot militanta islamister i mer än två år. Området har varit avspärrat för journalister och utlänningar sedan 2012.

Egyptiska säkerhetskällor säger att ett tekniskt fel är den troliga förklaringen till olyckan. Flygplanets bägge svarta lådor är upphittade och ska analyseras.

Egyptens president Sisi har talat i telefon med Rysslands Putin för att beklaga sorgen och försäkra Putin om att Egypten kommer att samarbeta med ryska experter för att utreda flygkraschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista