Biskop Medardo Gómez. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
1 av 2
Lutheranske biskopen Medardo Gómez. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Blanca Rodríguez. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
2 av 2
Blanca Rodríguez, som ansvarar för kyrka i El Salvador. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Hot mot salvadoranska kyrkoledare - också från Sverige

1:51 min

I El Salvador försöker nu kyrkorna påverka regeringen och de kriminella gängen att förhandla för att få ner våldet - omkring 20 mord varje dag, den högsta siffran i världen. Men kraven på dialog är kontroversiella och har lett till att flera kyrkliga ledare hotats. Vår korrespondent har träffat två av dem.

– I veckan har jag fått hot till och med från Sverige. Salvadoraner som bor där skriver och kallar mig för terrorist, skriver att kyrkan står på gängens sida, säger den lutheranska biskopen Medardo Gómez.

Han är en av flera kyrkliga ledare som i veckan kallade till en stor manifestation för fred i El Salvador.

– Men regeringen försökte hindra oss att demonstrera. Polisen satte upp vägspärrar, berättar biskop Merardo.

El Salvador har de senaste månaderna sett en dramatisk ökning av våldet.

Landet är nu världens farligaste, med runt 20 mord om dagen. Det beror framför allt på att regeringen börjat bekämpa de kriminella gängen med polis och militär - en strategi som är mycket populär i vissa delar av samhället.

Men människorättsorganisationer och kyrkor som propagerar för dialog lever farligt.

Biskop Medardo är inte ensam om att ta emot hot.

– Kyrkan där jag jobbar har graffittimålats med hot, och gänget som styr i området har skjutit in i kyrkan på dagtid, när den används som skollokal, berättar Blanca Rodríguez. 

Hon tog över ansvaret för församlingen när den förra prästen mördades, ingen vet av vem. Nu fruktar Blanca för sitt liv.

– Bara för några veckor sedan fick jag en lapp där det stod att jag måste stänga kyrkan och ge mig av, säger Blanca Rodríguez.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista