Kraftig tillbakagång för AKP. Foto: Adem Altan/TT.
Kraftig tillbakagång för AKP. Foto: Adem Altan/TT.

Vallokalerna öppna i Turkiet

Nu går turkarna återigen till valurnorna, i ett val som betecknas som det viktigaste på årtionden.

Det pro-kurdiska partiet HDP kan bli avgörande för att stoppa president Recep Tayyip Erdogan som oppositionen anklagar för maktlystnad.

I valet den 7 juni förlorade Erdogans moderat islamistiska AKP den egna parlamentsmajoriteten partiet haft sedan 2002. Försök att bilda koalitioner har grusats och på söndagen får 54 miljoner röstberättigade turkar åter gå till val.

I juni fick HDP och dess karismatiske ledare Selahattin Demirtas — kallad den "Kurdiske Obama" på grund av sin retoriska förmåga — 13,1 procent, vilket var väl över de 10 procent som krävdes för att för första gången komma in i parlamentet. Det var främsta orsak till att Erdogan, i sin tur kallad "Sultanen", fick se sitt AKP tappa majoriteten. Inför valet har nu Erdogan i rasande angrepp beskyllt Demirtas för allsköns onda gärningar och lömska motiv.

Opinionsmätningar antyder att det kan bli spännande och att AKP faktiskt kan återta majoriteten i det 550 platser stora parlamentet. Kritikerna frukar då ett än mer auktoritärt styre, som leder ännu längre bort från västliga värderingar om yttrandefrihet och rättssäkerhet.

Om så inte blir fallet har AKP:s möjliga koalitionspartner, republikanska CHP och höger-nationalistiska MHP, båda klargjort att det skulle kräva att den makthungrige Erdogan skrotar planerna på konstitutionella reformer som kraftigt ökar presidentens befogenheter.

Följden kan också bli ett ännu otydligare politiskt landskap — och ännu ett val. Detta i ett läge när ekonomin bromsar in, de sociala klyftorna ökar, terrordåden blivit fler, striderna mot kurdiska PKK-gerillan åter har blossat upp, och när landet fått ta emot allt fler syriska flyktingar.

Det är också mer än bara inrikes turkisk stabilitet som står på spel. USA använder baser i Nato-landet Turkiet för att slå militärt mot extremistgruppen Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak. Och Bryssel vill ha hjälp av EU-kandidatlandet Turkiet att bromsa det största flyktingflödet till unionen sedan andra världskriget.

– Söndagens val kommer att ha existentiell betydelse för Turkiets framtid, säger Yusuf Kanli, kommentator på den oppositionella tidningen Hürriyet.

Omkring 385 000 poliser och gendarmer kommer att bevaka valet.

– Söndagens val kommer att ha existentiell betydelse för Turkiets framtid.

Yusuf Kanli, kommentator på den oppositionella tidningen Hurriyet, till AFP om söndagens parlamentsval i Turkiet.

Fakta: Det turkiska valet

Så här gick det i valet i Juni:

  • AKP, moderat islamistiskt, 40,9 procent, 258 mandat i parlamentet
  • CHP, republikanskt, 25 procent, 132 mandat i parlamentet
  • MHP, höger-nationalistiskt ,16,3 procent, 80 mandat i parlamentet
  • HDP, pro-kurdiskt, 13,1 procent, 80 mandat i parlamentet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista