Barn äter glass i solen. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Alexandra Jessica Ohlsson, SMHI. Foto: Fredrik Österlund.
2 av 2
Alexandra Jessica Ohlsson, meteorolog vid SMHI. Foto: Fredrik Österlund.

Oktober var soligare än normalt

"VI har haft den torraste månaden sedan slutet av 1700-talet"
1:03 min

Mycket sol, högtryck, varmare än normalt och rekordlite regn på sina håll. Så summeras oktobervädret av SMHI.

Oktober har varit ovanligt torr men på en del håll även rekordsolig. Det som varit mest anmärkningsvärt det är att vi har en del stationer som knappt har haft någon nederbörd alls, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog.

– Stockholm har bara fått 2,7 mm med nederbörd under månaden, det är den torraste månaden vi haft sedan 1786 då mätningarna startade. Det beror på att vi haft högtrycksbetonat väder som har gett gott väder i stort sett hela landet, säger Alexandra Ohlsson.

En normal nederbördsmängd i oktober brukar vara kring 50 millimeter. Men på många håll i Götaland, Svealand och södra Norrland föll det bara några millimeter regn under oktober. I Finnbacka i Dalarna och i Kilafors i Hälsingland har det inte kommit något regn alls. Jämtlands- och Lapplandsfjällen fick dock mer nederbörd än normalt.

– Att nederbörden inte kommit på en del håll beror på att vi haft ett högtryck, därför har det blivit en väldigt torr månad, säger Alexandra Ohlsson.

På de flesta av SMHI:s stationer som mäter solskenstid har det också varit soligare än normalt. Rekordsoligt har det varit i Borlänge, Umeå och Luleå.

– Högtrycket har bestått av torr luftmassa vilket har gett soliga dagar och ovanligt många soltimmar under oktober. Vi har haft mildare vindar som har kommit in söderifrån.

Kommer det fina höstvädret att bestå under november?

- Vädret har tyvärr inget minne, men tittar man under de närmaste dagarna så ser det ut att bli torrt. Men främst under nästa helg kan vi få nederbörd som berör stora delar av landet. Det kan bli det första större regnet för Götaland och Svealand på ett tag, säger Ohlsson.

På Gotland har Kristian Gustavsson, lantbrukare på södra delen av ön, just skördat sin majs.

– Vi har fått lagom mycket regn under växtsäsongen och sedan när det var dags för skörd så var det väldigt torrt och bra förhållanden för att skörda. Samtidigt så har den fukt som kommit räckt till en bra höstsådd. Jag vill nog påstå att vi har ett av de bästa skördeåren någonsin denna säsong 2015, säger han.

I Värmland är Christina Brunsell, regionombud för Svampkonsulenternas riksförbund, i dag ute i svampskogen.

– Det har märkts, verkligen. Normalt skulle det nu finnas väldigt mycket trattkantareller som är en senhöstsvamp, men det är inte alls de mängderna som det brukar vara.

Du är ute i skogen i Värmland idag, vad ser du omkring dig?

– Jag ser ingen svamp, det är inte roligt, säger Christina Brunsell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".