Tillverkning av en Saab 9-3 Aero Sedan i National Electric Vehicle Sweden AB, Nevs, fabrik i Trollhättan. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
Ska industrin sätta ribban för nästa års lönerörelse? Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Industrifacken avslöjar sina lönekrav

1:48 min

Industrifacken presenterar i dag sina krav inför avtalsrörelsen. För första gången sedan 90-talet så kommer det inte bli någon övergripande samordning mellan LO:s samtliga medlemsförbund. Men industrifacken tror ända att deras avtal kan bli normerande.

– Det är naturligtvis tråkigt att vi inte har någon LO-samordning. Samtidigt har vi vår samordning inom industrin. I och med att den bygger över LO-, TCO- och Saco-förbund så har vi en bred samordning för att kunna skapa det lönenormerande märke som vi avser att göra, säger Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall.

Splittringen bland LO-förbunden kommer av oenigheter kring frågan om i vilken mån industriavtalen ska vara styrande för löneutvecklingen i andra branscher.

Man har inte kunde enas om huruvida vissa låglönebranscher skulle gynnas extra i kraven för att jämna ut lönespridningen.

Kraven som kommer publiceras i dag kretsar kring flera nyckelpunkter: ökade reallöner, en fortsatt utbyggnad av deltidspension, en ny modell för systematiskt jämställdhetsarbete samt åtgärder för förbättrade arbetsmiljöer.

När det avtal som löpt från 2013 till 2015 slöts gick man från fackens sida med på en nedväxling av löneökningstakten. Inför kommande förhandlingar är man från industrifackens sida av uppfattningen man inte vill ändra takten i någon större utsträckning.

– När vi gör en utvärdering av avtalen 2013-2016 så tycker vi att det har varit ett ganska balanserat resultat, vilket gör att vi inte ser några skäl till att dramatiskt växla upp eller ner löneutvecklingen, säger Anders Ferbe.

Avtalskraven presenteras klockan 10 på måndagsförmiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista