Japanska premiärministern Shinzo Abe till vänster, och Sydkoreas president Park Guen-hye till höger. Foto: Song Kyung-seok/TT.
Japanska premiärministern Shinzo Abe till vänster, och Sydkoreas president Park Guen-hye till höger. Foto: Song Kyung-seok/TT.

Koreanska sexslavar präglar toppmöte

Ett steg i rätt riktning, men inget genombrott
2:16 min

I Sydkoreas huvudstad Seoul har i dag Japans och Sydkoreas ledare träffats i ett direkt möte för första gången på över tre år för att försöka hitta lösningar på både aktuella och historiska motsättningar - fortfarande är frågan om koreanska sexslavar ett hinder för bättre relationer, rapporterar vår utsände från Seoul.

Ett steg i rätt riktning, men inget genombrott. Så kan man sammanfatta resultatet av dagens förhandlingar mellan Japans premiärminister Shinzo Abe och Sydkoreas president Park Guen-Hye.

Förväntningarna var egentligen inte speciellt höga, och den ansträngda relationen mellan de båda ledarna märktes bland annat i att mötet var relativt kort och inte åtföljdes av vare sig gemensam lunch eller presskonferens.

De båda enades ändå om att fortsätta diskussionerna i den mycket kontroversiella frågan om det japanska utnyttjandet av koreanska sexslavar, eller tröstkvinnor som de ibland betecknas,  under andra världskriget.

Sydkorea anser att Japan fortfarande inte - 70 år efter krigsslutet - tagit sitt ansvar för dessa kvinnor och deras anhöriga, från den japanska sidan menar man att frågan om ersättning löstes i ett avtal redan på 60-talet och att Japan har bett om ursäkt för övergreppen. Och låsningen i frågan påverkar alla andra förhandlingar länderna emellan.

Här i Seoul och på andra håll i Sydkorea genomfördes idag mindre protester  mot Japans agerande och mot premiärminister Abe.

Relationerna mellan länderna har drastiskt försämrats sedan han tillträdde 2012. Abe anklagas för att driva en mer hårdför nationalistisk och militaristik politik än sina företrädare, samtidigt söker han bättre relation med Sydkorea för att länderna tillsammans ska möta ett i deras ögon mer aggressivt Kina.

Redan igår genomfördes ett annat toppmöte här i den sydkoreanska huvudstaden där även Kinas premiärminister Li deltog. Och precis som idag så blev resultatet att de tre länderna genom fortsatta förhandlingar ska försöka lösa kontroversiella frågor - och bland annat minska spänningarna kring omstridda ögrupper. 

Alla tre länder vill framför allt komma vidare i samtalen för att få till ett större frihandelshandelsavtal.

Visserligen blev det konkreta resultatet av de två dagarnas möten magert, men mot bakgrund av de senaste årens mycket frostiga relationer och det  spända säkerhetspolitiska läget i regionen, så välkomnas ändå att toppmötena över huvud taget har genomförts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".