Anders Ferbe, ordförande IF Metall; Per-olof Sjöö, ordförande GS; Hans-Olof Nilsson, ordförande Livs; Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer; Martin Linder, ordförande Unionen. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
Anders Ferbe, ordförande IF Metall; Per-olof Sjöö, ordförande GS; Hans-Olof Nilsson, ordförande Livs; Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer; Martin Linder, ordförande Unionen. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Industrifack kräver 2,8 procent i löneökning

2:09 min

De fem Facken inom industrin kräver löneökningar på 2,8 procent nästa år. Lönekravet ska framför allt säkra reallöneökningar till den dryga miljon människor som arbetar inom industrin.

Att löntagarna ska få mer pengar att röra sig med när inflationen är borträknad, reallöneökningar, är det viktigaste kravet för Facken inom industrin. 

– Vi har gjort en bedömning utifrån den löneökning som har skett de senaste avtalsperioderna och kommit fram till att det var rimligt väl avvägt. Därför tycker vi att 2,8 procent är den möjligheten som finns för medlemmarna att få reallöneökningar, men också för att konkurrenskraften inom industrin ska bibehållas, säger Anders Ferbe ordförande för LO-facket IF Metall. 

2,8 procent på ett år är exakt samma krav facken ställde inför den förra avtalsrörelsen. Då blev resultatet efter förhandlingarna 6,8 procent i treårsavtal.

Facken inom industrin är IF Metall, GS, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Tjänstemannafacket Unionens nya ordförande Martin Linder lyfter fram kravet på deltidspension eller flexpension.

– Både arbetsmiljöfrågorna och jämställdhetsfrågorna är tungt vägande inom vår avtalsrörelse. Det vi kallar flexpension innebär både en förstärkt pensionslösning och också en flexibilitet att gå ned i arbetstid i slutet av arbetslivet, det är mycket prioriterat för oss, säger Martin Linder.

Lönekravet som industrifacken ställer i dag är det första i den omfattande avtalsrörelse som ska ge cirka 3 miljoner löntagare nya avtal i vår. Det står klart att facken vill att Riksbankens inflationsmål på 2 procent ska fortsätta vara en av utgångspunkterna.

– Vi stöttar Riksbankens arbete att få upp inflationen till den nivån, säger Anders Ferbe.

Industrifacken ställer också krav på att de lägst avlönade ska få högre löneökningar än andra i avtalsrörelsen 2016, med minst 450 kronor i månaden. 

Att LO står splittrat inför förhandlingarna ökar risken för en stökig avtalsrörelse, där facken kommer tävla om löneökningarna anser bland andra Svenskt Näringsliv. Men LO-facket GS ordförande Per-Olof Sjöö tror att industrins löneökningar kommer att bli normerande. 

– Att vi håller fast vid den ordningen vi har haft att det är den internationellt konkurrensutsatta industrin som sätter märket. Det tjänar inte bara industrin väl utan alla Sveriges löntagare väl, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista