Egyptens premiärminister Sherif Ismail besökte platsen på lördagen. Foto: TT.
Egyptens premiärminister Sherif Ismail besökte platsen på lördagen. Foto: TT.

Planet bröts sönder i luften

Treårig flicka hittad åtta kilometer från vraket
1:31 min

Kvarlevorna efter 144 av offren efter flygkraschen i Sinai landade för ett par timmar sedan i Sankt Petersburg. I Egypten analyseras nu de två svarta lådor som upphittats bland vrakdelarna, men Egyptens president har varnat att det kan ta månader innan det går att fastslå orsaken till kraschen. I går stod det klart att planet sannolikt brutits sönder i luften.

Klockan 06.13 i lördags, sekunder innan planet försvinner från radarn, är det som om det ryska charterflyget kraschar mot en vägg i luften och och börjar störta - hastighet och höjd pekar rakt neråt på flygstatistiktabellerna - sedan är planet borta från radarn.

Vrakdelarna på marken ligger utspridda, sökområdet utvidgades i går till femton kvadratkilometer runt nedslagsplatsen och en treårig flicka hittades åtta kilometer från vraket.

Samtliga experter verkar vara överens om att planet slets sönder i luften, och det går varken att utesluta terrordåd eller tekniskt fel.

De vanligaste orsakerna till att flygplan bryts sönder i luften är enligt experter: katastrofala väderförhållanden, en kollision i luften, bomb ombord eller missil avfyrad från marken.

Men det kan också röra sig om en brand inne i flygplanet, orsakad av ett tekniskt fel.

En bomb ombord kan inte uteslutas, men såväl egyptiska som ryska myndigheter har tillbakavisat missilteorin.

Den militanta grupp, med kopplingar till islamiska staten IS, som finns på norra Sinai, anses inte ha kapacitet att skjuta ner ett plan på 9000 meters höjd.

Trots det har flera internationella flygbolag omdirigerat sina plan så att de inte längre flyger över Sinai.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".