Strand på Kajmanöarna. Foto: Brennan Linsley/Scanpix.
Ett av skatteparadisen: Kajmanöarna. Foto: Brennan Linsley/TT

Allt lättare att skatteplanera i USA

1:56 min

Schweiz är fortfarande världens mest betydelsefulla skatteparadis, enligt den ranking som den internationella organisationen Tax Justice Network tar fram vartannat år.

– Den största, mest oroande förändringen under de senaste två åren är att USA stiger till tredje plats, säger Alex Cobham som är forskningsledare på Tax Justice Network.

USA går mot strömmen och är ett av få länder som får sämre resultat än senast i den omfattande granskningen från Tax Justice Network.

Vad som mäts är finansiell sekretess. Desto högre sekretess desto lättare är det att skatteplanera och tvätta pengar i landet.

USA hamnar högt upp i rankingen eftersom granskningen också tar hänsyn till hur mycket pengar som hanteras i landet.

– Vi hoppas att det vänder snabbt i USA men vi vet att många i USA ser det här som en konkurrensfördel, säger Cobham. 

Schweiz som toppar listan är ändå tillsammans med Luxemburg det landet som har gjort den största förbättringen sedan senast. Mycket på grund av minskad banksekretess.

Storbritannien hamnar först på femtonde plats men skulle toppa tabellen om Gibraltar, Kajmanöarna och de andra brittiska skatteparadisen räknats med.

Sverige ligger på 56:e plats på listan trots att det har en ganska stor finansiell sektor. Den finansiella sekretessen är hälften så hög som i Schweiz, men det finns saker som kan förbättras.

– Det mest uppenbara som Sverige borde göra är att skapa ett offentligt register över vem som äger svenska företag, säger Alex Cobham på Tax Justice Network, som ligger bakom granskningen.

Skatteparadis tio i topp:

1. Schweiz
2. Hongkong
3. USA
4. Singapore
5. Kaymanöarna
6. Luxemburg
7. Libanon
8. Tyskland
9. Bahrain
10. Förenade Arabemiraten
56. Sverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista