Hans Håkansson utbildningschef gotlandsgruppen. Foto: Johannes Ledel / Sveriges Radio
1 av 3
Hans Håkansson utbildningschef gotlandsgruppen, vid Tofta skjutfält. Foto: Johannes Ledel / Sveriges Radio
Hans Håkansson chef Gotlandsgruppen framför Suderbysinfarten till Tofta skjutfält
2 av 3
Hans Håkansson chef Gotlandsgruppen, framför en av infarterna till Tofta skjutfält. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
Visborg med Gotlands kommuns kanslihus. Flygfoto: Gunnar Britse
3 av 3
Visborg, tidigare pansarvärnet P18:s lokaler, nu bland annat Gotlands kommuns kanslihus. Flygfoto: Gunnar Britse

Provisoriska lösningar nödvändiga för Gotlands nya förband

"Lokalerna borde inte ha sålts. Men det är lätt att vara efterklok"
1:39 min

Om tre år ska Gotland ha en permanent militär närvaro. Men försvarets lokaler på ön har sålts. För att klara tidsramen behöver provisoriska lokaler användas till en början, som till exempel moduler och baracker. Den bedömningen gör Fortifikationsverket, som ansvarar för lokaler åt försvaret.

Hans Håkansson är chef för den så kallade Utbildningsgruppen inom försvaret på Gotland och han säger att mycket fortfarande är oklart om hur den kommande försvarsverksamheten kommer att se ut på ön.

– Det ska bli spännande att se hur mycket man hinner åstadkomma och exakt hur det här ska etableras, säger han.

När försvarsöverenskommelsen nåddes i april beslutades att Gotland återigen ska få en permanent styrka. 2018 ska stridsgruppen vara helt etablerad på ön. Redan hösten 2017 ska det första kompaniet vara på plats, det innebär att det börjar bli bråttom om man ska hinna färdigt i tid.

Fortifikationsverket, som ansvarar för att ta fram lokaler åt försvaret, tror att det kommer bli en del provisoriska lösningar. Helena Andersson är ekonomidirektör på Fortifikationsverket och hon berättar att flera tidskrävande steg i projektet återstår, som upphandlingar och det faktiska byggandet.

– Då måste man tänka flexibelt och hitta andra lösningar än de permanenta. För att försvaret ska ha det som regeringen ställt krav på, säger Helena Andersson, ekonomidirektör på Fortifikationsverket.

Många lokaler som nu behövs fanns tidigare, men har sålts i omgångar i samband med nedrustningen av försvarsverksamheten på Gotland. Lokalerna är inte rivna men används i dag till civil verksamhet.

När utbildningschefen Hans Håkansson blickar tillbaka tycker han att avvecklingen på Gotland gick lite väl fort.

– Med facit i hand kan man tycka att det var ett förhastat beslut att avveckla alla de resurser som var knutna till regementet. Men det är lätt att vara efterklok, säger Hans Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".