Foto: Firas Abdullah/AP, AP
Efteryningar av attacker i Damaskusförorten Douma. Foto: Firas Abdullah/AP, AP

Sjukhus och marknader nya mål för syriska flygattacker

2:07 min

Trots hoppet om fred i Syrien som de förnyade samtalen mellan stormakter gav i fredags så varnar nu organisationen Läkare utan gränser för att attackerna mot civila inrättningar och sjukhus blivit allt fler. Bara under oktober träffades 12 vårdinrättningar i Syrien. Över 70 personer dog i fredags när en marknad i Damaskusförorten Douma bombades av regimflyg.

Total förödelse, människor i blodpölar på marken och skadade och vittnen som skriker ut sin sorg.

Det visar bilderna inifrån Damaskusförorten Douma där minst 70 personer dog i fredags efter en flygattack.

Sjukhuset i Douma hade också blivit bombat dagen innan.

Och när räddningsteam försökte ta hand om de över 500 skadade på marknaden kom det nya flyg med nya bomber.

Så har attackerna gått till i norra och centrala Syrien under hela förra månaden, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

– Bara de senaste veckorna har över 12 av våra egna sjukvårdsanläggningar som vi direkt driver eller lokala vårdstrukturer utsatts för förstörelser under attacker.

Varför just sjukhus och marknader allt oftare har blivit måltavlor har organisationen inget svar på.

FN:s säkerhetsråd har flera gånger gjort uttalanden om det som kallas för krigets lagar - men samtidigt deltar nu flera av de fem permanenta medlemmarna, som USA och Ryssland, i strider på olika sidor i Syrien.

Läkare utan gränser vill inte peka ut någon av parterna som ansvarig för sjukhusattackerna, utan konstaterar att våldet ökar.

– Det som vi har sett de senaste veckorna är en tydlig intensifiering av våldet i Syrien. I samband har vi sett ett flertal exempel på hur de olika stridande partnerna fullständigt struntar i krigets lagar och attackerar civila strukturer och vårdinrättningar. Det har drabbat oss hårt de senaste veckorna, säger Pieter-Jan van Eggermont.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista