Kinesiskt barn leker i vatten. Foto: Ng Han Guan/TT.
Foto: Ng Han Guan/TT.

Rätt till två barn dröjer i Kina

Hanna Sahlberg rapporterar från Peking
1:49 min

Efter att Kinas högsta ledare bestämt att alla par i landet numera får lov att ha två barn ställs det nu många frågor om hur reformen egentligen ska genomföras i praktiken. Vid tidigare förändringar av ettbarnspolitiken har familjer som varit för tidigt ute ändå kunnat straffas med höga böter av lokala myndigheter men nu finns förhoppningar om en mildare behandling.

När det blev känt att den hårda kinesiska ettbarnspolitiken ska avskaffas efter mer än 30 år och ersättas av en allmän tvåbarnspolitik drog många en lättnades suck, och beslutet har blivit uppskattat av den kinesiska allmänheten.

Men trots att beslutet i det kinesiska kommunistpartiets centralkommitté innebär en säker omsvängning, så måste den nya politiken först skrivas in i lagen. Eftersom barnbegränsningen följer lokala regler måste dessutom alla provinser också hinna skriva nya regelverk innan alla familjer kan få formella födelsetillstånd för sitt andra barn.

Frågan har redan väckts om hur många familjer som kommer att hinna straffas och bötfällas för sitt andra barn innan den nya politiken vinner laga kraft.

Enligt en artikel på nyhetsportalen Caixin igår, som redan första dagen rekommenderats av uppemot två miljoner läsare, dröjde det närmare nio månader innan den senaste reformen av ettbarnspolitiken trätt i kraft lokalt.

I mellantiden hann bland annat familjer i provinsen Zhejiang straffas med höga bötesbelopp, trots att Kinas högsta ledning då redan godkänt att par där en förälder var ensambarn skulle få lov att ha två barn.

Fenomenet att ligga steget före lättnaderna i barnbegränsningspolitiken kallas "qiangsheng", det vill säga att "roffa åt sig" barn. Men enligt signaler från centrala och lokala myndigheter kommer man denna gång att snabbare tillmötesgå familjerna.

Det tror även forskaren Huang Wenzheng som förra året medverkade i en uppmärksammad bok som argumenterar för en friare befolkningspolitik.                                                                                                                                  

– De kinesiska födelsetalen är redan väldigt låga så om myndigheterna fortfarande skulle straffa par som får barn vore det orimligt och till nackdel för befolkningssituationen, säger befolkningsstatistikern Huang Wenzheng.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".