Malmö stad: Avhysningen gick lugnt till

2:22 min

I dag avhystes EU-migranterna från lägret i Malmö. Anneli Larsson som är förvaltningsdirektör på sociala resursförvaltningen tycker att avhysningen gick bra och ser ingen anledning att erbjuda de som bodde i lägret mer hjälp än vad som har sagts tidigare.

– Det är fortfarande en väldigt utsatt och fattig grupp. Det är väldigt sorgligt att de här åtgärderna behövs. Men utifrån de förhållanden som man gick in i det här på morgonen har det ändå gått lugnt till.

Anneli Larsson som själv inte arbetar i stadshuset där EU-migranterna alltså samlades efter avhysningen ser ingen anledning att ändra på det som Malmö erbjudit dem tidigare, alltså just nu ekonomisk hjälp för dem som vill resa hem till sina hemländer.

17 personer har nappat på det enligt Anneli Larsson och en lokal för 50 personer att övernatta i under fem dygn. Trots att det var 150 personer i lägret tror inte Anneli Larsson att fler kommer välja att bo där, dessutom ska inte staden erbjuda mer säger hon.

– Det är ju den lagstiftning vi har i Sverige när det gäller EU-medborgare. Enligt socialtjänstlagen kan vi bara avhjälpa en akut nödsituation.

I eftermiddag ska Anneli Larsson träffa den rumänske ambassadören i Sverige. Någon konkret hjälp i nuläget förväntar hon sig inte från ambassaden.

– Jag hoppas att man kanske kan hitta någon mer långsiktig lösning och kunna få lite råd och tips. Hur tänker Rumänien, för det är ju deras medborgare.

Även statsminister Stefan Löfven betonar i en intervju med TT att det är EU-migranternas hemländer som måste ta ansvar för den här gruppen. Det är inte Sveriges ansvar, säger han.

Men Thomas Hammarberg som är ordförande i kommissionen mot antiziganism tycker att Malmö stad och andra orter i Sverige borde kunna erbjuda platser där EU-migranterna kunde sätta upp tält eller husvagnar.

Det som hände i Malmö i morse tycker han liknar de kritiserade avhysningarna av romer som skedde i Frankrike 2010 och som fortfarande pågår. Syftet är här som där att de ska tillbaka till sina hemländer, enligt Thomas Hammarberg.

– Det är mycket likartat. Avhysningarna där har skett på ungefär samma sätt, säger Thomas Hammarberg, ordförande i kommissionen mot antiziganism.