H&M. Foto: JanErik Henriksson / TT
H&M. Foto: JanErik Henriksson / TT

Miljoner H&M-arbetare får fackliga rättigheter

1:16 min

Klädjätten Hennes & Mauritz tecknade idag ett ramavtal med flera fackförbund som ger cirka 1,6 miljoner textilarbetare runt om i världen möjlighet att organiserade sig fackligt, och som på sikt kan leda till högre löner och förbättrade arbetsvillkor.

H&M har tecknat ramavtalet med fackförbundet IF Metall och det globala facket IndustriALL. Avtalet berör cirka 850 leverantörer på knappt två tusen fabriker runt om i världen.

– Det här binder underleverantörer till ett företag. H&M har ingen egen produktion i Asien eller norra Afrika, utan man använder sig av underleverantörer och att H&M som köpare från underleverantörer ställer de här kraven för att överhuvudtaget handla från den företagen som tillverkar textil, det gör det väldigt unikt, säger Anders Ferbe, förbundsordförande på IF Metall.

I dag är många av de arbetarna oorganiserade och deras rättigheter är ungefär där de svenska befann sig i början av 1900-talet, säger Anders Ferbe på IF Metall.

Nu ska avtalet implementeras och det kommer förmodligen ta några år innan arbetarna märker av förändringarna.

Men nu har man åtminstone de nödvändiga verktygen, säger Anders Ferbe, som också tror att andra varumärken kommer att följa H&Ms exempel.

– H&M är ett jättelikt stort varumärke med en enorm stor upphandling med en mängd underleverantörer involverade, så tror jag det här markerar en ny era för textilföretag och textilindustrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista