Jerzy Sarnecki om Lisa Holm-målet: Ett unikt fall

Sarnecki om Lisa Holm-målet
1:42 min

När rättegången om mordet på Lisa Holm nu är slut ger kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki sin bedömning av fallet.

–Det är fullkomligt givet att detta fall uppmärksammas oerhört mycket i medierna, säger han.

Efter fem dagars rättegång hölls idag slutpläderingarna i målet kring mordet på Lisa Holm  i Skaraborgs tingsrätt. Professor Jerzy Sarnecki menar att det här fallet är sällsynt i sitt slag. 

– En flicka försvinner, vem av oss kan inte identifiera sig med detta? Att vår dotter cyklar någonstans, eller åker moped och försvinner, att hon är borta flera dagar, och hittas mördad. Detta till råga på allt, under sommaren när det finns mer utrymme för medial uppmärksamhet, säger Jerzy Sarnecki.

Han menar att fallet innehåller alla sorters ingredienser särskilt med den  tragiska upplösningen.

– Det är en sorts mardröm för oss som har barn eller barnbarn. Det är fullkomligt givet att det uppmärksammas oerhört mycket i medierna, säger Jerzy Sarnecki.

Idag pläderade åklagaren för livstids fängelse och utvisning för den 35-åriga mannen som misstänks för mordet på 17-åriga Lisa Holm. Hans försvarsadvokat menade å sin sida att det inte var ställt utom rimligt tvivel att han var skyldig och att 35-åringen skulle släppas omgående.

Det är mycket ovanligt att kvinnor dödas av personer som de inte har en relation till sedan tidigare. Det är en av orsakerna till varför mordet på Lisa Holm är unikt, menar professor i kriminologi Jerzy Sarnecki.

– Det är ett sällsynt fall. Det är sällan vi får den typen av mord, även om det tidigare har inträffat, så det är unikt därför att det får en så stor massmedial uppmärksamhet. Och den massmediala uppmärksamheten hänger ihop med de faktorerna: ett utdraget förlopp, ovisshet och så vidare, säger han.

35-åringen nekar till brott och har gjort det genom alla polisförhör. Men Jerzy Sarnecki har sin bild klar av utgången i målet:

–- Jag skulle bli ytterst förvånad nästan chockad om han skulle få något annat än livstids fängelse. För den här DNA-bevisningen har ju oerhörd styrka.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".