Justin Trudeau. Foto: Adrian Wyld/TT.
Kanadas nya premiärminister, Justin Trudeau, som tillträder idag. Foto: Adrian Wyld/TT.

Hälften kvinnor i Kanadas nya regering har Trudeau lovat

2:04 min

Idag tillträder Kanadas nya premiärminister Justin Trudeau. Han ska nu leda en liberal majoritetsregering och har en lång rad vallöften att infria.

När Justin Trudeau presenterar sin regering idag ska hälften av ministrarna vara kvinnor - om han håller sitt löfte och det första den nya regeringen ska göra är att sänka inkomstskatterna för medelklassen och höjda dem för höginkomsttagare.  

Den nye premiärministern har satt deadline för ett annat löfte - att innan året är slut ska Kanada ta emot 25 000 flyktingar från Syrien.

Det finns redan röster om att tidsgränsen kan flyttas fram och farhågor att alla inte ska hinna kontrolleras. Men majoriteten av opinionen i Kanada är för att ta emot fler flyktingar.

Vissa löften anses lättare att klara av, som att legalisera marijuana och att låta utreda en rad dödsfall bland kvinnor ur ursprungsbefolkningen.

Kanadas nya regering ska också genomföra ett investeringsprogram för vägar och järnvägar.

Trudeau angreps av andra partier under valrörelsen för att han är beredd att låna pengar för att betala för det.

Andra löften är mer komplicerade och oklara. Justin Trudeau reser till klimatkonferensen i Paris utan ett bestämt mål för hur Kanada ska få ner klimatutsläppen.

Ledarna för Kanadas provinser, som har stor självständighet, ska följa med till Paris.

Vissa av dem, som ledaren för oljerika Saskatchewan, åker med för att se till att Trudeau inte "skadskjuter vår ekonomi", medan andra provinser som British Columbia redan har infört koldioxidskatt.

Bland det första Justin Trudeau gjorde, sedan han blivit vald, var att tala med USAs president Barack Obama.

I alliansen i kampen mot IS tänker Kanada dra tillbaka sina stridsflygplan för att istället satsa mer på att utbilda lokala stridande i Irak.

Trudeau är överens med Obama om att stödja handelsavtalet TPP, Trans-Pacific Partnership, som är kontroversiellt också i Kanada.

I en annan känslig fråga mellan länderna, bygget av en pipeline för transport av olja från Kanada till Mexikanska golfen kan det bli slitningar.  

I motsats till Obama har Trudeau gett klart besked att han stödjer bygget av Keystone XL.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista