Flerfamiljshus i Hovsjö, Södertälje. Arkivfoto: Claudio Bresciani /TT.
Flerfamiljshus i Hovsjö, Södertälje. Arkivfoto: Claudio Bresciani /TT.

HD ändrar dom i balkongfall

2:12 min

Högsta domstolen ändrar hovrättens friande dom och dömer idag en 31-årig man för att ha kastat sin fru från en balkong i Södertälje 2013. Det beror på en delvis ny utredning som bekostats av offret och hennes föräldrar.

I februari 2013 föll en kvinna från sjätte våningen i en fastighet i Södertälje. Kvinnan skadades svårt.

Paret bodde i lägenheten tillsammans med sin tvåårige son.

Mannen fälldes i tingsrätten för mordförsök, och dömdes till nio års fängelse. Men Svea hovrätt ansåg inte att bevisningen höll, och friade mannen.

I dag onsdag rev Högsta domstolen upp hovrättens dom, och dömer mannen till 14 års fängelse.

"Mannens förklaring till fallet gick ut på att kvinnan hade försökt begå självmord genom att falla från balkongen. HD kom fram till att detta inte kunde vara riktigt och att det var ställt utom rimligt tvivel att mannen, efter att först ha misshandlat kvinnan, hade kastat eller släppt henne från balkongen med avsikt att hon skulle slå ihjäl sig", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Det var inte riksåklagaren, utan kvinnans målsägarbiträde Ia Sweger, som drev vidare målet. 

Enligt justitieråd Martin Borgeke hade den nya bevisningen som presenterades betydelse för domen i Högsta domstolen.

– Efter hovrättens dom utfördes ytterligare en analys av en pensionerad kriminaltekniker. Sen har det också utförts en undersökning av hur kroppar beter sig när det faller från den här höjden, säger Martin Borgeke till Ekot.

Det här är första gången ett sånt här mål drivs till högsta domstolen av någon annan än riksåklagaren. En konsekvens av att åklagare inte drivit målet är att det är brotts-offret själv - och inte staten - som bekostat den nya utredningen. När hon idag fick rätt i Högsta domstolen ersätts hon med 10 000 kronor för utlägg. Hon hade begärt drygt 50 000 kronor.

– Personligen tycker jag att det är fel. Även om vi har en framgång i dag i Högsta domstolen så får vi inte glömma att min klient har betalat de utredningar som har haft betydelse för Högsta domstolens prövning, säger Ia Sweger.

Riksåklagarens byråchef Hedvig Trost var med och handla ärendet. Hon säger att riksåklagaren inte överklagade eftersom målet inte hade något prejudikatintresse - att en prövning av just det här målet alltså inte skulle ha betydelse för framtida liknande domar.

– Det räcker alltså inte att det är en hovrättsdom som åklagaren är missnöjd med eller tycker är felaktig, säger Hedvig Trost.

I går kväll fattades beslut om att den 31-årige mannen skulle häktas, men enligt polisen håller han sig undan och är fortfarande på fri fot.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista