En undersköterska på akuten på Södersjukhuset lindar foten på en patient. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Fler kunskapsprov för alla legitimerade vårdyrken

2:08 min

I år beräknas antalet personer från länder utanför EU som ansöker om svensk yrkeslegitimation bli dubbelt så många som för tre år sedan. Nu vill Socialstyrelsen införa kunskapsprov för samtliga legitimerade yrken inom hälso- och sjukvård, för att göra valideringen effektivare. 

I dagsläget finns det kunskapsprov för sju av 21 legitimerade yrken, bland annat för läkare, tandläkare, sjuksköterska och apotekare.

Socialstyrelsen har skickat ut en förfrågan till samtliga universitet och högskolor om att ta fram och utföra kunskapsprov för resterande yrken, som är bland andra psykolog, optiker och sjukhusfysiker.

– Vår förhoppning är att vi under 2016 ska ta fram flera av de prov som saknas, säger Erik Höglund, avdelningschef på Regler och behörighet på Socialstyrelsen.

Svaren vill man få in nu i november. Med det här är förhoppningen att valideringen ska bli enklare och effektivare, och problemet med personer som saknar dokument eller har dokument som är svåra att översätta och validera, ska bli mindre.  

– Det vi tvingas göra idag i för stor utsträckning är att titta på den formella kompetensen, den dokumentation som de sökande har, säger Erik Höglund på Socialstyrelsen.

Svårigheterna är flera, förklarar Erik Höglund. Det finns läkare och sjuksköterskor som inte har papper med sig som kan bevisa deras utbildning och arbetserfarenhet. Det finns förfalskade handlingar. Därför vill myndigheten styra om till ett system där man testar av de faktiska kunskaperna.

För läkare, en av de största grupperna, finns kunskapsprov redan idag, men det gäller inte alla. Beroende på utbildningens längd och specialisering, finns olika vägar för att få en svensk läkarlegitimation idag.

Med Socialstyrelsens förslag, ska den här vägen bli mer standardiserad, och ett och samma prov gälla för alla läkare oavsett specialisering eller arbetserfarenhet.

Det välkomnas av Läkarförbundet. Men Ammar Nahhas, som är kirurg från Syrien och just nu inne i processen att få en svensk läkarlegitimation, tycker inte att det här är någon bra idé.

– Jag tror att det blir orättvist att sätta alla i samma klass, säger han. Det blir svårt för någon som exempelvis är femtio år gammal och har arbetat tjugo år inom kardiologi, att sätta sig och läsa om barn och psykiatri igen. Med det här tror jag att de skapar nya svårigheter, säger Ammar Nahhas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista