Ny studie visar varför saliven kan läka sår

1:26 min

En ny studie från Lunds universitet visar att sår kan läka snabbare om man slickar på dem, något som verkar vara ett välkänt faktum för hundar och katter. Genom den nya forskningen vet man nu också varför. Det handlar om att olika ämnen i saliven samverkar för att bekämpa bakterier.

Vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet, har docent Ole Sörensen forskat länge om hur kroppen kan skydda sig mot infektion, till exempel vid sårläkning.

– Man har vetat länge att man ska slicka sina sår och att det inte bara handlat om den fysiska rengöringen, men vi har inte vetat hur det fungerar. Nu har vi visat att saliven har flera positiva egenskaper, säger Ole Sörensen

Det är alltså välkänt att sår läker snabbare om man slickar på dem. Hundar och katter använder gärna den metoden och Ole Sörensen berättar att patienter som kommit till sjukhuset med svårläkta sår verkar ha blivit bättre sedan deras husdjur slickat dem.

 Den nya studien visar att det är slemmet i saliven som stimulerar de vita blodkropparna att döda bakterier i såret. Det här upptäckte forskarna mest av en slump, berättar Ole Sörensen, när man närmare granskade hur saliven kunde förstärka immunsvaret hos hudcellerna.

–Mest för skojs skull frågade jag min student om han kunde spotta på cellerna, för att se om det hände något. Och det gjorde det faktiskt, skrattar Ole Sörensen.

Skulle det här kunna användas som ett läkemedel?

–Ja, kanske. Inte rakt av, men det är klart att det är en tanke vi har eftersom man vet att sår i munnen brukar läka bättre än sår i huden vilket tyder på att saliv har en positiv inverkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista