Rivningen av Sorgenfrilägret klar i morgon

1:44 min

Miljöförvaltningen i Malmö räknar med att rivningen av migrantlägret på Industrigatan blir klar i morgon. Boende från lägret har sovit framför Stadshuset.

– Kommunteknik har precis meddelat att i morgon eftermiddag är själva rivningsarbetet klart, säger Johanna Jungevall från miljöförvaltningen. 

Nu i eftermiddag arbetade rivningsmaskiner med att riva återstoden av skjulen i Sorgenfrilägret. Ungefär 75 procent av tomten var röjd. Rivningsmassorna läggs i containrar som förs till avfallsbolaget Sysav. Farligt avfall, som gasoltuber, sorteras ut.

Samtidigt fortsatte boende från lägret sin protest framför Stadshuset. De gick dit i går förmiddag från lägret och har tillbringat natten där.

– Jag tänker sova här i natt också. Vi stannar tills vi får ett resultat, säger Valentin Lakatusu. 

Polisen ingriper inte så länge demonstrationen inte stör ordningen, och så länge demonstranterna inte bygger vindskydd eller liknande.

– För polisens del är det inget problem för närvarande, säger Robert Loeffel, presstalesman för polisen.

Demonstranterna kräver att kommunen ska ordna en annan plats åt dem att bo på. Kommunen säger nej, men erbjuder tillfälliga sovplatser under några nätter i en evakueringslokal. Man kan också få en bussbiljett hem. Den 1 december öppnar ett vinterhärbärge, men det finns inga planer på att tidigarelägga öppnandet. Bygglovsprocessen pågår fortfarande.

– Den där kvinnan är som en rasist, säger Isabel om socialkommunalrådet Carina Nilsson (S), som träffade demonstranterna vid Stadshuset i går för att än en gång förklara kommunens inställning.

– Nej, säg inte att hon är rasist, men hon förstår oss inte, hon har inga barn, säger Ioana, som också tillbringat natten på en madrass vid Stadshuset. 

Carina Nilsson har upprepat att man själv har ansvar för att se till att ha någonstans att bo när man reser till Sverige. Valentin Lakatusu tycker att han gjorde det, inför sin första resa till Sverige. 

– Det var därför jag kom. Jag visste att lägret fanns, säger han.

Men det var ju olagligt?

– Jo, men kommunen tillät det, anser Valentin Lakatusu.

Det var inte alla boende från lägret som deltog i protesten framför Stadshuset, 27 personer sov i kommunens evakueringslokal. Armina, som deltog i protesten, var inte säker på om hon skulle fortsätta eller inte. 

– Nu har jag ingenstans att bo här, säger hon. 

Hon berättar att hon och maken har fyra barn i hemstaden Târgu Jiu i Rumänien och att hon är gravid i femte månaden. Hon har inga pengar alls nu och vill hem.

– Det här är katastrof för mig, säger Armina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista