Flicka utanför Mexicos Högsta Domstol förbereder sig för att röka marijuana.
Foto: AFP

Mexiko kan legalisera personligt bruk av marijuana

1:29 min

Mexikos högsta domstol tar i dag ett första steg mot att legalisera personligt bruk av marijuana. Högsta domstolen gav i dag fyra individer rätten till att använda marijuana för personligt bruk. 

Cannabis är en viktig inkomstkälla för narkotikakartellerna. De som propagerar för en legalisering menar att en legalisering skulle minska kartellernas makt i det våldsdrabbade landet.

”Marijuana spelar en viktig roll i knarkkriget. Vi pratar ofta om de tyngre drogerna, men cannabis utgör en stor del av narkotikasmugglingen” sade advokaten Armando Santacruz i en intervju i mexikansk TV häromdagen. Som advokat leder Armando Santacruz kampen för att legalisera personligt bruk och hemmaodling av marijuana; en fråga som i dag avgörs i Mexikos högsta domstol. Hans huvudargument är att cannabis gör mindre skada än vad andra tillåtna droger gör, som cigaretter och alkohol.

Frågan om legalisering av cannabis var länge nästan tabubelagd i Mexiko, men har på senare år väckts till liv, framför allt eftersom att alla andra strategier för att bekämpa narkotikakartellernas makt visat sig ha begränsad effekt.

Mexikos förre president Felipe Calderón förklarade krig mot kartellerna, och militariserade hela landet. Tiotusentals människor dödades och försvann spårlöst. Calderóns efterföljare Enrique Peña Nieto har fortsatt med en liknande politik, och är helt emot en legalisering av cannabis.

Nu utmanas presidentens hållning utmanas av allt fler experter, som pekar på att flera delstater i USA tillåter medicinskt bruk av marijuana. En majoritet av mexikanerna, runt 60 procent, är emot en legalisering av cannabis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista