Omfattande spionlag kan bli verklighet i Storbritannien

1:30 min

I Storbritannien har inrikesministern Theresa May i dag lagt fram ett lagförslag som kommer att ge polis och underrättelsetjänster västvärldens mest avancerade möjligheter att spionera på sina medborgare.

– Den här lagen kommer att reglera alla möjligheter som polis, underrättelsetjänster och militären har för att få tillgång till innehållet i kommunikationer eller data om kommunikationer.

Det sa inrikesminister Theresa May inför det brittiska parlamentet i eftermiddags.

Den nya lagen ska tvinga internetoperatörer att behålla register över vad alla deras kunder har haft för sig på internet under en period av ett år för att kunna lämna ut dem till polis eller säkerhetstjänster på begäran.

Dessutom ger lagen möjligheter för de brittiska underrättelsetjänsterna att hacka sig in i datorer och mobiltelefoner för att kontrollera vad som finns där.

Dessutom ges möjlighet att i hemlighet slå på kamera eller mikrofon och spela in vad som händer i närheten av datorn eller telefonen. Den rättigheten ska gälla datorer och telefoner över hela världen.

Om lagförslaget går igenom kommer det att ge brittisk polis och brittiska underrättelsetjänster en laglig möjlighet till övervakning som saknar motstycke i västvärlden.

Lagförslaget har väckt stark kritik från organisationer som vill skydda människors integritet.

Men Theresa May sa idag, att register över vad folk gör på nätet, inte är värre än de telefonregister som telefonbolagen haft länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista