Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Lars Persson/TT.
1 av 2
Finansminister Magdalena Andersson talar på "Bank Summit" tidigare i veckan. Foto: Lars Persson/TT.
Ulf Kristersson, moderat talesperson. Foto: Fredrik Karlsson/TT.
2 av 2
Ulf Kristersson, ekonomi-politisk talesperson hos Moderaterna. Foto:Lars Persson/TT.

Ny strid om RUT

1:44 min

Det har blåst upp till en ny strid om genomförandet av delar av flyktingöverenskommelsen. De borgerliga partierna kräver att breddningen av RUT-tjänster ska införas snabbt. Avsikten är att jobb i trädgårdar, it- och flytt-tjänster lätt ska kunna tas av flyktingar. Men det kommer att ta tid innan reglerna är genomförda, säger finansministern.

Finansminister Magdalena Andersson säger att det kommer att ta tid innan en breddning av RUT-tjänsterna är genomförd. Anledningen är att det handlar om skatteförändringar och då måste ärendet först utredas och gå på remiss.

– Det är helt omöjligt att det skulle kunna gälla från början av nästa år. Det är frågor som behöver utredas och remitteras och sedan lagrådsgranskas och gå till proposition och först efter det ska det fattas beslut av Riksdagen. Skatteförändringar är en långsiktig process, särskilt i det här fallet när det rör sig om delvis helt nya skatter, då tar det alltid längre tid än om du skulle justera enskilda skattenivåer.

De borgerliga partierna kräver att breddningen av RUT genomförs snabbt. Men i flyktingöverenskommelsen finns ingen tidplan. Centerpartiet, Folkpartiet liksom Kristdemokraterna förutsätter att breddningen beslutas så snabbt som möjligt, säger moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, Ulf Kristersson.

– Att bredda RUT-tjänsterna så att de innehåller fler arbetsuppgifter än i nu gällande RUT-lagstiftning, det kan inte vara så jättekomplicerat. Att det tar några månader må vara hänt.

Centerpartiet, som varit ivrig förespråkare för en breddning av RUT, påpekar att delar av det nya RUT redan är utrett av tjänstemän under den tid då allianspartierna regerade. Ett genomförande borde alltså kunna gå snabbt säger Emil Källström, som är ekonomisk-politisk talesperson för Centern.

– Detta är redan utrett och det är en breddning av ett befintligt RUT-avdrag. Det ska göras seriöst och det ska göras på ett klokt och väl avvägt sätt. Men det ska heller inte ta längre tid än det behöver.

Reformen kommer att kosta cirka en halv miljard i skatterabatter och enligt finansminister Magdalena Andersson går det därför inte att rucka på den omfattande prövning som alltid görs vid skatteförändringar.

– Självklart måste varje ny del utredas. Det handlar om gränsdragningsproblem och om hur lagstiftningen bäst utformas. Processen kring skatteförändringar är ganska rigorös.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista