Bankerna satsar fossilt

1:40 min

De svenska bankerna har investerat mer i förnybar energi de senaste åren, men fortfarande satsar bankerna mångdubbelt mer på fossil energi, enligt en ny rapport.

Jakob König, projektledare på Sveriges Konsumenter, tycker inte att bankerna har tagit sitt ansvar.

– Om inte de styr företagen och investeringarna i en hållbar riktning kommer inte företagen heller göra det. Bankerna har ju något slags ansvar och skuld i detta att det ser ut som det gör, säger han.

I rapporten från nätverket Fair Finance Guide kartläggs sju bankers utlåning och aktieinvesteringar i fossila bränslen och de jämförs med dem i förnyelsebar energi som sol-, vind- och geoenergi. 

Under åren 2009 till 2014 har bankerna i genomsnitt satsat sju gånger mer på fossilt än på förnybart. Men jämfört med femårsperioden innan har andelen förnybart ändå ökat från 7 till 12 procent.

– Förnybar energi är inte okänt längre. Vindkraft och solenergi finns ju överallt så det gäller för bankerna att hänga med på det här tåget, säger Jakob König. 

Svenska bankers värsting, enligt rapporten, är Handelsbanken som satsat 24 gånger mer på fossilt än på förnybart. Elisabet Jamal Bergström är hållbarhetschef på Handelsbanken fonder. Hon menar att deras utlåning som inte är offentlig till exempelvis vindkraft inte finns med i rapporten. 

– Nu har vi dessutom fattat ett nytt beslut om att helt avstå från att investera i kol i våra fonder. Vi tror att det finns en ganska stor finansiell risk med kol, säger hon. 

Kommer det se annorlunda ut om de gör en ny rankning nästa år?

– Det får vi väl hoppas men jag vet inte, säger Elisabet Jamal Bergström.

Jakob König tycker att bankerna hittills har gjort fel saker. 

– Det spelar marginell roll om man byter ut glödlamporna på kontoret till led-lampor. Det är bra men jämfört med investeringarnas påverkan på klimatet är det en droppe i havet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista