Friskolor vill kunna ta emot flyktingbarn

2:01 min

Friskolornas riksförbund föreslår nu att regeringen tillåter en försöksverksamhet för att det ska bli möjligt för fristående grundskolor att ta emot nyanlända elever. Något som många friskolor idag är förhindrade att göra enligt lag.

Samtidigt har många kommunala skolor stora svårigheter att ta emot alla nyanlända elever. Bland annat i stadsdel Centrum i Göteborg, där Hans Wettby är sektorchef för skolan.

– Vi har väl nått vårt kapacitetstak, situationen är ansträngd. Vi tvingas placera in elever i klasser där allt egentligen inte är förberett och vi har också många lösningar där man inte är inplacerad i klass utan i grupper med bara nyanlända elever, säger Hans Wettby.

Stadsdel Centrum är den friskoletätaste stadsdelen i Göteborg med betydligt fler friskolor än kommunala grundskolor.

De flesta friskolorna har en kö av elever som vill ha plats, och som lagen ser ut idag, får skolorna då inte göra undantag från sitt kösystem för att ta emot nyanlända elever.

I den migrations- och integrationsuppgörelse som regeringen och allianspartierna kom överens om häromveckan, finns det med som en av punkterna att friskolor ska ha samma möjligheter som kommunala skolor att ta emot asylsökande och nyanlända elever.

Men hur det i praktiken ska gå till har politikerna ännu inte sagt något om.

Nu föreslår Friskolornas riksförbund att regeringen tillåter en försöksverksamhet, som skulle göra det möjligt för friskolor att hjälpa till i den ansträngda situation som nu råder.

– Då skulle även de friskolor som har kö kunna meddela att de kan ta emot ett visst antal elever, och då skulle regelverket tillåta det under den här försöksverksamheten, säger Ulla Hamilton, VD för Friskolornas riksförbund.

Ett annat sätt att ge friskolorna möjlighet att ta emot asylsökande elever vore att ändra lagstiftningen. Men det skulle enligt Friskolornas riksförbund ta alldeles för lång tid.

– En förordning om en försöksverksamhet däremot, skulle regeringen kunna besluta om mycket snabbare och därmed skulle vi snabbt kunna hjälpa till på det här området, säger Ulla Hamilton.

Enligt Ulla Hamilton är det många friskolor som vill få möjlighet att ta emot nyanlända elever och Hans Wettby, chefen för de kommunala skolorna i stadsdel Centrum i Göteborg, välkomnar förslaget från Friskolornas riksförbund.

– Det skulle hjälpa avsevärt tror jag. Jättemånga platser handlar det nog inte om eftersom friskolorna är välfyllda, men all hjälp är till nytta i det här fallet, säger Hans Wettby.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista