Daniel Scioli. Foto: Jorge Saenz/TT.
1 av 2
Regeringsparitets kandidat i presidentvalet, Buenos Aires-guvernören Daniel Scioli. Foto: Jorge Saenz/TT.
Mauricio Macri. Foto: Victor R.Caivano/TT.
2 av 2
Högeroppositionens kandidat i presidentvalet. Mauricio Macri. Foto: Victor R. Caivano/TT.

Skrämselpropaganda inför argentinskt val

1:46 min

I Argentina blir valkampanjen allt smutsigare inför presidentvalet som hålls den 22 november. Regeringspartiets Daniel Scioli står mot oppositionens Mauricio Macri. Men många argentinare vänder sig emot kandidaternas allt hårdare politiska retorik.

"Om Macri vinner så kommer du behöva betala för whatsapp-meddelanden. Om Macri vinner så kommer karamellerna ta slut".

Det är låttexten i en ny video på youtube med titeln "Du röstar bättre om du är rädd".

Den satiriska youtube-videon har blivit poppis bland oppositionella argentinare, som anser att regeringspartiets kandidat Daniel Scioli ägnar sig åt skrämselpropaganda inför presidentvalet den 22 november.

Scioli har de senaste dagarna intensifierat sina attacker på högeroppositionens kandidat Mauricio Macri, som ligger före honom i opinionsmätningarna.

De två männen låg nästan jämsides i den första valomgången, men ingen av dem fick en majoritet av rösterna. Därför blir det en andra omgång.

Scioli tillhör samma parti som sittande president Cristina Fernandez de Kirchner, som inte får ställa upp för omval.

Själv hävdar han att regeringspartiets valkampanj inte alls baserar sig på rädsla.

– Det handlar inte om att jag försöker skrämmas. Jag försöker få folk att minnas hur det var att leva i det här landet under nyliberala högerregeringar.

– Mauricio Macri kommer låta marknaden styra, han kommer försöka hålla lönerna nere och sänka bidragen till fattiga, sa Daniel Scioli när han mötte pressen igår.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista