En man stoppar ner två hundralappar i sin plånbok Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Inkomsten ska styra lånenivån

1:43 min

Finansinspektionen överväger att införa en begränsning av hur mycket en bank får låna ut i relation till låntagarens inkomst.

– Det här är en väldigt tydlig signal om att det måste finnas en begränsning i hur mycket man får låna i relation till sin inkomst. Det är tydligt, det är enkelt att förstå och en av flera åtgärder för att komma till rätta med den situation vi ser nu vad gäller hushållens skuldsättning, säger Erik Thedéen, som är ny generaldirektör på Finansinspektionen.

Finansinspektionen konstaterar att hushållens skulder fortsätter att öka, trots att bankerna rapporterar att fler kunder amorterar på sina bolån. Orsaken till att skulderna ändå ökar är de stigande bostadspriserna.

Amorteringskrav diskuteras redan av regeringen och nu föreslår Finansinspektionen ännu en åtgärd. Erik Thedéen tror att ett bolånetak som gör att hushållen inte skulle få låna mer av banken än 6 gånger hushållets disponibla inkomst, alltså inkomsten efter skatt, är en bra åtgärd. Men hur stora effekter ett bolånetak kan få och när det kan bli verklighet kan inte Erik Thedéen säga i dag.

– Skulle vi se en skenande utveckling finns det all anledning att trycka på för det här. Men det kommer att behövas ett lagstiftningsarbete. Det är inte bara upp till Finansinspektionen utan också upp till regering och riksdag.

– Nu har vi ett amorteringskrav som vi hoppas genomförs under nästa år och kanske det och andra åtgärder leder till en dämpning. Då blir den här åtgärden mindre nödvändig, säger Erik Thedéen.

Ränteavdraget som bland andra EU-kommissionen sagt att Sverige borde avskaffa för att få bukt med hushållens höga skuldsättning vill Erik Thedéen inte ha någon synpunkt på.

– Mitt ansvar är att titta vidare på det här skuldkvotstaket men min uppgift är inte att detaljerat fundera över ränteavdragen, utan det lämnar jag till regering och riksdag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista