Storbritanniens premiärminister David Cameron och Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi Foto: Matt Dunham och Seth Wenig/ AP
Storbritanniens premiärminister David Cameron och Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi Foto: Matt Dunham och Seth Wenig/ AP

Kritiskt läge för Egyptens turistindustri

1:13 min

I Storbritannien tar premiärminister Cameron i dag emot Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi. Det blir ett möte präglat av gårdagens brittiska beslut att stoppa alla flygningar till Sharm el Sheik, efter det ryska flygplanets krasch.

– Jag förstår att egyptierna är oroliga för vilken effekt vårt beslut kan få för deras turistindustri. Men jag tror de kommer att förstå varför vi fattat beslutet, säger den brittiske utrikesministern Philip Hammond till BBC.

Det var i går kväll som regeringen beslutade att omgående stoppa alla brittiska flygningar till och från Sharm el Sheik. Och orsaken uppges vara, att de brittiska underrättelsetjänsterna bedömer att det är mycket möjligt att det ryska flygplanet störtade efter att en bomb exploderat ombord.

Britterna har nu skickat egen personal till Egypten för att förstärka säkerhetsorganisationen vid flygplatsen i Sharm el Sheik.

Enligt Philip Hammond, kommer de bland annat att införa och övervaka extra bagagekontroller innan de brittiska flygplanen kan lyfta.

Det finns omkring 20000 britter i turistorten just nu. Enligt Philip Hammond, kommer de första flygplanen att kunna lyfta i morgon, fredag. Både de som redan skulle ha flugit hem och övriga som vill avbryta sin ledighet kommer att erbjudas plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista