Utbildningsministern Gustav Fridolin.
Utbilningsministern Gustav Fridolin är positiv till att många friskolor vill ta emot nyanlända. Foto: Christine Olsson/TT

Fridolin välkomnar friskolornas förslag

"Det är ett intressant förslag"
1:59 min

Friskolor behöver så snabbt som möjligt ges möjlighet att ta emot nyanlända flyktingar. Det menar Friskolornas riksförbund som föreslagit att regeringen genom en försöksverksamhet ska tillåta friskolor att göra undantag från sina köregler.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) välkomnar nu förslaget.

– Ja, det är ett intressant förslag. Framför allt är det intressant och väldigt bra att höra att många friskolor vill ta emot nyanlända och vara med och göra det här oerhört viktiga jobbet som svensk skola nu gör. Att se till att barn vars första år har varit krig och flykt faktiskt får en bra start och en bra utbildning, säger Fridolin.

Friskolor på grundskolenivå som har kö, får enligt lagen inte göra undantag från sina köregler för att ta emot nyanlända asylsökande elever.
Samtidigt har många kommunala skolor nu stora svårigheter att hantera situationen.

I den migrationspolitiska uppgörelse som regeringen och allianspartierna slöt här om veckan, finns det med som en av punkterna att friskolor ska få samma möjligheter som kommunala skolor att ta emot nyanlända elever. Men några förslag om hur det ska gå till har ännu inte presenterats.

Men nu har Friskolornas riksförbund föreslagit regeringen att den genom en förordning skulle kunna inleda en försöksverksamhet som tillåter friskolor att göra undantag från sina köregler. 

– Det finns många friskolor som vill hjälpa till på det här området. I den akuta situation som vi har i dag så måste vi alla hjälpa till för att det ska bli så bra lösningar som möjligt, säger Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

En förordning om försöksverksamhet skulle vara den snabbaste lösningen, menar Friskolornas riksförbund. 

– Regeringen kan inte utfärda förordningar som bryter mot lagstiftningen, men har vi en förutsättning att gå fram fortare med en förordning så tittar vi givetvis på det, säger Gustav Fridolin.

Från alliansens sida är man positiv till förslaget från Friskolornas riksförbund. Både Moderaterna och Folkpartiet säger till Ekot att en förordning om försöksverksamhet är rätt väg att gå.

Folkpartiets Christer Nylander är vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

– Det är helt rätt. Vi har nu en situation som vi måste hantera väldigt snabbt och då är en försöksverksamhet den möjligheten som finns. Jag kommer att driva på för att vi ska få en lösning som liknar den som Friskolornas riksförbund idag har presenterat.

Också Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall gillar förslaget om en försöksverksamhet.

– Jag tycker att det är ett bra förslag. Nu är det viktigt att regeringen visar handlingskraft och går från ord till handling. Det här förslaget ger en möjlighet att göra det på ganska kort tid, säger Waltersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".