Medlemmar från regeringen och Alliansen. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Enigheten har förbytts i oenighet. Foto: Tomas Oneborg/TT.

Strid om barnfamiljers uppehållstillstånd

2:53 min

Partierna bakom den blocköverskridande migrationsuppgörelsen är oense om vilka barnfamiljer som ska undantas från de nya reglerna om tillfälliga uppehållstillstånd. Oenigheten gäller de flyktingar som kommer till Sverige ensamma - och tar hit sina familjer i efterhand.

Den gruppen ska ha tillfälliga uppehållstillstånd, anser Moderaterna.

- Ja, kommer man hit som ensam vuxen, då är det tillfälligt uppehållstillstånd man ska ha. Det är vår utgångspunkt, och också familjen, som sedan har rätt att återförenas, ska ha ett tillfälligt uppehållstillstånd, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Frågan om Sverige ska införa tillfälliga uppehållstillstånd var en av knäckfrågorna i de migrationsförhandlingar som avslutades för två veckor sedan.

Framför allt Moderaterna fick gehör för sin linje om att principen ska vara temporära uppehållstillstånd, men kompromissen blev att bland annat barnfamiljer även framöver som huvudregel ska få permanenta uppehållstillstånd.

Så här sade Miljöpartiets språkrör - utbildningsminister Gustav Fridolin - kort efter att överenskommelsen presenterats.

- Barn som etablerar sig i Sverige ska aldrig behöva känna den minsta oro att slitas från vårt land.

Men de sex partierna bakom migrationsuppgörelsen är oense om vad som ska gälla för just de flyktingar som kommer till Sverige utan sina barn, och därför får tillfälliga uppehållstillstånd, men som senare tar hit sina familjer. Ska deras tillfälliga uppehållstillstånd automatiskt omvandlas till permanenta?

För Johanna Jönsson, Centerpartiets migrationspolitiska talesperson, är det självklart att även dessa barn och föräldrar ska få stanna permanent.

- I överenskommelsen har vi ju sagt att barnfamiljer ska ha permanenta uppehållstillstånd. För oss är en barnfamilj en barnfamilj, oavsett om man kommer tillsammans eller om man återförenas senare.

Vad skulle konsekvensen bli om den här gruppen får fortsatt tillfälliga uppehållstillstånd?

- Dels finns risken att man då väljer att ta med barnen på väldigt riskfyllda resor, för att kunna få perm fårn början, men skulle de få tillfälliga uppehållstillstånd när de kommer, så utsätter det barnen för stor stress och otrygghet. Det har vi sett tidigare att det är väldigt dåligt.

Enligt migrationsminister Morgan Johansson utreds den här frågan i regeringskansliet, och partierna måste komma överens inför den nya lagen om tillfälliga uppehållstillstånd som ska införas i sommar.

Moderaternas Elisabeth Svantesson betonar att Sverige behöver harmonisera regelverket gentemot övriga EU.

- Vår utgångspunkt är ju att vi inte behöver för många undantag i den här lagstiftingen om den ska vara riktigt bra för Sverige.

Det här skulle ju betyda att vissa barnfamiljer har permanenta uppehållstillstånd och andra barnfamiljer har tillfällig. Vad tänker du om det?

- Det viktiga är att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel. Då ska det gälla för de personer som kommer till Sverige. Man ska kunna ta hit sin familj, Även om man har tillfälligt uppehållstillstånd, så har man rätt att få skydd.

Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson håller med.

- Vi tycker att den som har fått ett tillfälligt uppehållstillstånd fortsatt ska ha det, och det är viktigt att vi kan minska söktrycket mot Sverige för att i praktiken också sätta press på andra EU-länder att ta ett större ansvar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista