Flyktingar på Malmö Centralstation. Foto: Ola Torkelsson/TT
Foto: Ola Torkelsson/TT

Sverige sticker ut i ny EU-prognos

1:10 min

I dag har EU-kommissionen presenterat sin höstprognos som är en genomgång av läget i EU-länderna. Sverige är ett av de länder som sticker ut.

För hela EU-området reviderar kommissionen upp tillväxten i år något,  med 0,1 procent. Tillväxten beräknas nu bli 1,9 procent i år och två procent nästa år.

Svensk ekonomi växer betydligt snabbare än EU-snittet, med tre procent i år, enligt kommissionen. Men nästa år och året därpå bromsat tillväxten in något.

När det gäller den mest brännande frågan, effekterna av flyktingkrisen,  sticker Sverige ut. Enligt prognosen kommer effekten för statens finanser i samband med migrationen att bli en halv procent av BNP. För övriga länder är budgeteffekten maximalt 0,2 procent.

Sysselsättningen för svensk del väntas fortsätta att växa ganska bra, bland annat som en följd av just inflödet av migranter. Arbetslösheten däremot beräknas bara sjunka marginellt ned till 7,4 procent 2017.

EU-kommissionen passar också på att varna för riskerna för ett prisfall på bostadsmarknaden, som skulle kunna få allvarliga följder för ekonomin. Regeringen vill ju införa ett amorteringskrav för att minska riskerna, men EU-kommissionen tror inte att det räcker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista