Horst Seehofer, ledare för kristdemokraternas systerparti i Bayern, Angela Merkel förbundskansler och socialdemokraten Sigmar Gabriel. Foto: Bernd von Jutrczenka/TT.
En flera veckors lång strid över. Foto: Bernd von Jutrczenka/TT.

Asylpaket klart i Tyskland

1:34 min

Tyskland skärper asylreglerna. Koalitionspartierna har enats om ett omfattande paket som ska skynda på asylprocesserna och underlätta för snabbare avvisning av dem som inte har skyddsbehov.

I det åtta sidor långa dokumentet som de tre koalitionspartierna kom överens om, är den viktigaste punkten införandet av så kallade registreringscenter, där hela asylprocessen ska avgöras inom en månad.

För personer som kommer från vad som har klassats som säkra ursprungsländer, blir det obligatoriskt att anmäla sig vid ett sådant center och att uppehålla sig inom ett begränsat område medan asylansökan prövas så att det blir lättare att avvisa dem som inte beviljas asyl. De som bryter mot reglerna får inga bidrag och avvisas utan prövning.

Med den här kompromissen har en flera veckor lång strid lagts åt sidan. Horst Seehofer, ledare för kristdemokraternas systerparti i Bayern, fick inte igenom sitt krav på transitzoner direkt vid gränsen. Men han förklarade sig ändå nöjd med överenskommelsen. Det är ett viktigt steg för att minska flyktingströmmen, sa han.

Det är via Bayern de allra flesta flyktingarna kommer in i Tyskland. Under årets första tio månader har nu redan det antal nåtts som förutspåddes för hela året, nära 800.000 registrerade asylsökande.

Socialdemokraterna slipper vad de kritiserade som interneringsläger, Partiledaren och vicekansler Sigmar Gabriel lovordade åtgärdspaketet som ett viktig steg för att kunna hjälpa, organisera och styra strömmen av flyktingar.

Efter presentationen var det genast dags för nästa möte, med ledarna för de 16 delstaterna, för att diskutera hur de nya reglerna ska omsättas i praktiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista