Nyanlända flyktingar på Malmö Central. Kvinna vid skrivbordf. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Nyanlända flyktingar på Malmö Central. Kvinna vid skrivbordf. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Asylsökande fastnar på evakueringsboenden

2:16 min

Just nu används runt 3 000 evakueringsplatser runt om i Sveriges kommuner för att ge sovplatser åt asylsökande. Det är gymnastikhallar och andra utrymmen. Men trots att flyktingarna bara ska behöva bo så här några dagar, fastnar många flera veckor eftersom Migrationsverket inte har tillräckligt med asylboenden.

Hevi Ali från Irakiska Kurdistan har bott på en madrass i ett tomt kontorsrum i Jönköping tre veckor.

– Det är bättre än inget, bättre än att bo ute, säger hon.

Hevi Ali berättar att hon flydde från Irakiska Kurdistan med sin pojkvän. Familjerna tyckte inte om deras förhållande, och försökte döda dem säger hon.

Efter flera veckors besvärlig resa genom Asien och Europa hamnade hon på en gammal beredskapsmadrass i ett kontor i Jönköping, som var tomt men som nu är fyllt med över 100 asylsökande. Toa och dusch finns i baracker på gården.

Stabschefen i Jönköpings kommuns projektorganisation, Göran Melin, säger att situationen är frustrerande för alla.

– De första som kom hit kunde lämna redan dagen efter. Men när nästa buss och bussen efter den kom hit, då förstod jag att det här kommer att ta tid och att de kommer att bli kvar, säger han.

– De som bor här just nu har bott här i snart tre veckor. Vi märker en frustration hos alla, att det stannar upp - man kommer inte vidare.

Tanken med de kommunala evakueringsplatserna är att de asylsökande ska bo där några dagar eller max en vecka. Det säger Willis Åberg, ansvarig hos Migrationsverket för anskaffning av boenden, till Ekot.

Men eftersom det inte finns tillräckligt med platser på asylboendena så får nu många stanna i de provisoriska miljöerna.

Och det kan bli fler; Migrationsverket behöver totalt 20 000 kommunala evakueringsplatser.

I Jönköping har kommunen fått fram 350 platser, men det kommer bli svårt att få fram fler säger Göran Melin.

– Vi börjar också närma oss gränser. Ska vi ordna fram fler så kommer det nog att påverka andra kommunala verksamheter. Än så länge försöker vi lösa detta med så liten påverkan som möjligt.

Hevi Ali som har blivit kvar på madrassen på kontoret i över tre veckor hade ingen aning om att det var så stor brist på boenden.

Hon ångrar inte att hon kom, men önskar att hon kunde komma igång och lära sig svenska.

– Jag önskar att det fanns en skola här där jag kunde lära mig språket. Sen vill jag jobba och ha ett gott men enkelt liv. Jag begär inte mycket.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista