Peter Mangs under rättegången mot honom i Malmö tingsrätt 2012 samt Mattias Gardell. Foto Lars Pehrson samt Christine Olsson/TT
Religionshistorikern Mattias Gardell har skrivit en bok om Peter Mangs. Foto Lars Pehrson samt Christine Olsson/TT

Forskare: Mangs hade tydliga ideologiska motiv

2:21 min

Dubbelmördaren Peter Mangs hade tydliga ideologiska motiv när han sköt ihjäl två personer och skadade flera i Malmö. Det skriver religionshistorikern Mattias Gardells i en ny bok om Peter Mangs. 

Nazism och amerikansk vit makt-ideologi var några av Mangs främsta inspirationskällor, enligt Mattias Gardell.

– Det här var politiskt motiverat redan från början. Peter ser sig som en upprorsman. Han talar om det brutala våldets nödvändighet. Han hoppas kunna nå som han ser det den ariska elit som finns där ute. Anders Bering Breivik var också influerad av samma tänkande, men de väljer två olika modeller som finns, säger han.

Peter Mangs är dömd till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök, samtliga på offer i Malmö under perioden 2003 till 2010. I hovrätten drev åklagarna att det rörde sig om hatbrott, det vill säga att Mangs haft som motiv att kränka offren på grund av deras etniska ursprung. Då ansåg domstolen inte att det var bevisat.

Under rättegången nekade Mangs till brotten, men i efterhand har han berättat om de två morden för journalisten Joakim Palmkvist, som också skrivit en bok om honom.

Mattias Gardell har intervjuat Mangs under totalt 30 timmar. Han har gått igenom polisens utredningsmaterial, även sådant som inte ingick i den offentliga förundersökningen.

I boken "Raskrigaren" skildrar Gardell Mangs som en komplex och mycket beläst person, vars inspiration kommer från bland annat nazism, fascism och den amerikanska vit makt-världen.

– Han bedrev vad han kallar ett lågintensivt terroristkrig, som skulle sända ett budskap till de Malmöbor som var svarta, som var muslimer, som var romer, som var judar, att de inte var önskvärda i Malmö. De skulle känna skräck och fruktan och bege sig därifrån, säger Gardell.

Mattias Gardell var också kallad som expertvittne i rättegången mot Anders Behring Breivik. Enligt Gardell finns flera gemensamma beröringspunkter mellan de två. I efterhand har det manifest som Breivik satt ihop fått stor uppmärksamhet. Även Peter Mangs skrev en sorts rasideologiskt verk, som fanns i hans dator. Men alla politiska texter togs inte med i förundersökningen.

Hade man gjort det, hade det förmodligen varit lättare att få domstolen att förstå Mangs motiv, säger Gardell. 

– Det är väl bara att man tänker för framtiden att åtgärda det. För polisen kan ju inte vara kompetent på allt. Jag tror, tyvärr att den här typen av politiskt motiverad brottslighet är här för att stanna, säger Mattias Gardell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista