En man med glasögon i gymlokal. Foto: Erik Norbergh/SR
1 av 2
Gymägaren Staffan Westlund blev aggressiv av sitt dopingmissbruk. Foto: Erik Norbergh/ Sveriges Radio
Tablettkarta bredvid bild på dopningsmissbrukare
2 av 2
Foto: Foto: Rolf Höjer/TT, Foto: Erik Norbergh/Sveriges Radio

Kraftig ökning av beslagtagna dopningsmedel

"Jag kunde bli helt galen"
2:05 min

Hittills i år har tullen beslagtagit åtta gånger fler dopningstabletter än under hela förra året. Staffan Westlund har varit dopningsmissbrukare och det fick allvarliga konsekvenser för honom.

Staffan Westlund började ta anabola steroider när han var 18 och missbruket pågick i tre år. Samtidigt som han blev stor och stark kom biverkningarna som ett brev med posten.

Hans bröstkörtlar förstorades och han fick så kallade "bitch tits" som han var tvungen att operera bort.

– Dessutom fick jag kraftig acne men det allvarligaste som jag drabbades av var att aggressiviteten, säger han.

Hur yttrade det sig för dig?

– Det var framför allt i trafiken där jag kunde bli helt vansinnig. Det räckte med att nån tutade så började jag jaga den bilen. Den stubin som man normalt har är helt borta. Man blir helt galen.

Ekot har under dagen rapporterat om Tullverkets markanta ökning av beslagtagna dopning-tabletter. 

Förra året togs 117.000 tabletter och hittills i år är det 821.000 stycken, alltså åtta gånger så många. Antalet beslag är ungefär lika många, men mängden ökar kraftigt.

Det är oklart exakt vad detta beror på, men om dopningspreparat importeras från andra länder i större utsträckning kan det ofta handla om att en inhemsk illegal dopningsfabrik fått lägga ner eller avslöjats av polis.

I februari i år gjorde polisen ett tillslag mot just en sådan fabrik i Helsingborg, där två män greps och åtalades.

Tillslaget visade sig vara ett av polisens största någonsin. Folkhälsoinstitutet uppskattar att runt 10 000 personer använder anabola steroider i dag. 

En del av de som använder preparaten gör det som en del i en kriminell livsstil, enligt dopningsexperten Tommy Moberg.

– Det används i första hand för att öka vakenheten och för att man får ett större självförtroende som gör att man klarar av att begå saker som annars inte skulle klara av, säger han. 

En pågående studie vid Sahlgrenska universitetssjukhuset visar även exempel på det motsatta. Att dopningspreparat blir en inkörsport till tyngre droger och kriminalitet.

I dag är Staffan Westberg drogfri och äger ett gym tillsammans med sin fru i Tyresö utanför Stockholm. Dessutom föreläser han för ungdomar om dopningsmissbruk.

– Grundregeln är att lära sig träning, om kost och hur ens kropp fungerar. Det som är viktigt att förstå är att det finns inga genvägar. Åtminstone inga som inte kan vara livsfarliga både för ens själv och ens omgivning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".