Polisen redo för gränskontroll

1:59 min

Gränspolisen har en färdig planering för att göra tillfälliga gränskontroller vid Sveriges inre gränser mot EU - om regeringen skulle besluta om att det ska införas.

De flesta flyktingar som kommer till Sverige reser in i landet med färjorna från Tyskland till Trelleborg eller över Öresundsbron. Om regeringen skulle besluta om att införa tillfälliga gränskontroller vid gränsen mot Tyskland och Danmark, måste gränspolisen i Skåne förstärkas.

Under hösten, när alltfler flyktingar sökt sig till Sverige, har gränspolisen sett över den planering man har sedan tidigare för en eventuell tillfällig inre gränskontroll. 

– Ja, det är självklart, det har vi gjort och sett att vi håller oss vid den planering som är gjord sedan tidigare, med lite smärre justeringar, säger Michael Mattsson, chef för gränspolisen i Region Syd. 

Han vill inte berätta exakt hur planeringen ser ut eller hur snabbt det skulle gå att få en gränskontroll på plats. Men det är inte tal om att ha en total kontroll av de 20 000 fordon som varje dygn kör över Öresundsbron. Det skulle leda till enorma köer.

– Då skulle vi ha ett stopp upp till någonstans utanför Lund och kanske långt, långt söderöver i Danmark - om vi skulle kontrollera alla bilar, säger Michael Mattsson. 

Men även med punktvisa kontroller skulle de 15 000 arbetspendlare som varje dag reser med bil eller tåg över Öresundsbron påverkas, till exempel om polisen fördröjer ett tåg som har många flyktingar ombord. 

Enligt Schengenreglerna kan en tillfällig inre gränskontroll bara införas om det finns ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen eller den inre säkerheten. Hittills har regeringen inte ansett att villkoren är uppfyllda. 

Syftet med en gränskontroll är att sortera ut dem som har rätt att resa in i landet. Det har den som vill söka asyl här. Därför är det inte säkert att en gränskontroll skulle leda till att färre flyktingar kommer hit, anser Michael Mattsson. 

– Man ska inte se det som att man hindrar någon att komma in till landet Sverige på grund av att man är asylsökande, utan istället fånga upp alla som har rätten till asyl. Det är ju det som är den viktigaste delen. I dag gör vi ju inte det, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista