Folkpartiet vill att regeringen kallar till nya samtal kring flyktingsituationen. Foto: TT
För två veckor sen slöt regeringen och alliansen en migrationspolitisk överenskommelse på 21 punkter. Foto: TT

FP: Vill ha nya samtal om flyktingsituationen

"Vi behöver göra mer"
1:44 min

Folkpartiet vill att regeringen kallar till nya samtal kring flyktingsituationen. Detta efter regeringens besked om att det inte finns bostäder till fler flyktingar och att dessa bör stanna i Tyskland i stället.

– Vi är i en väldigt ansträngd situation och då handlar det för mig och Folkpartiet att kunna bidra till att ta ansvar. Jag tror att som läget ser ut så kommer vi att behöva göra mer än vad som framgår av migrationsuppgörelsen. Då är det bra om vi kan ha breda samtal kring ytterligare åtgärder, säger Erik Ullenhag, partiets gruppledare i riksdagen.

För två veckor sen slöt regeringen och alliansen en migrationspolitisk överenskommelse på 21 punkter.

Men läget ändras snabbt och därför behövs nya samtal och nya överenskomna åtgärder, anser Ullenhag.

– En fråga som jag tycker är bra att sätta oss ner och samtala kring är de ensamkommande barnen, där vi vet för lite om varför vi har en väldigt stor ökning av antalet som söker sig till Sverige, säger Erik Ullenhag och fortsätter:

– Men i övrigt måste vi också prata om den akuta situationen vi befinner oss i, se hur tyskarna agerar och vi måste också förhålla oss till hur andra länder agerar i den här situation.

Migationsminister Morgan Johansson ser inte någon anledning att kalla till samtal nu.

– Vi går nu in i ett skede där vi vårdar den nuvarande migratiosnuppgörelsen. Jag utesluter inte alls att vi behöver göra fler åtgärder med det är lite tidigt än att säga, säger Johansson.

FP:s Erik Ullenhag påminner om att alla partierna bakom överenskommelsen sa att det kommer att behövas mer.

– Det var bara för en dryg vecka sen som vi nådde uppgörelsen då jag och flera andra var överens om att vi nog kommer att behöva göra mer åtgärder för att se till att vi får ett bra mottagande när människor kommer till Sverige och så att vi klarar den akuta situationen.

Om ni inte får en inbjudan snart, vad gör ni då?

– Jag tänker inte vara ultimativ i det här läget, utan det är mer att signalera och vara tydlig med att vi är beredda att föra samtal och ta ansvar i den flyktingkris vi är inne i, säger Erik Ullenhag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".