Migrationsverket i Stockholm. Arkivfoto: Björn Larsson Ask, Bertil Ericson /TT
Migrationsverket i Stockholm. Arkivfoto: Björn Larsson Ask, Bertil Ericson /TT

Asylsökande i Stockholm får sova i receptioner

1:16 min

Migrationsverket i Stockholm förbereder sig för att under helgen inhysa 300 flyktingar i sina tre receptioner.

– Beredskapen består i tak över huvudet. Vi förbereder med madrasser, mat, personal på plats, och även tolkar för att kunna ta emot bussar som kommer ifrån Malmö, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

I torsdags natt övernattade ett 50-tal asylsökande på Migrationsverkets huvudkontor i Norrköping.

För att garantera boende för alla asylsökande öppnar nu Migrationsverket även sina receptioner i Stockholm. Men det här är en tillfällig åtgärd.

– Att välja mellan att människor står på gatan eller att de får tak över huvudet så får vi använda oss av den här lösningen, men naturligtvis håller det här inte i längden, säger Fredrik Bengtsson.

Migrationsverket har även tagit hjälp av Försvarsmakten i arbetet med asylsökande.

Militärregion Syd, som bland annat omfattar Skåne och Kalmar län, kommer att bistå Migrationsverket med 20 personer som ska hjälpa till med transporter och planeringsarbete.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att vi hjälper till. Vi har sett denna vecka att Migrationsverket gör ett fantastiskt jobb men det är mycket stora volymer som de hanterar, så vi är mycket nöjda med att kunna lämna stöd enligt det uppdrag vi fått, säger Torkel Nordvall, stabschef på Militärregion Syd

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista