"Flyktingkrisen kommer fortsätta"

1:20 min

Det finns ingen kortsiktig lösning för att komma tillrätta med flyktingkrisen, menar Internationella Röda korset.

Yves Daccord, generalsekreterare på ICRC, anser att många västländers strategi att försöka hantera problemen i närområdena, som i till exempel Syriens grannländer, har misslyckats.

– Vi har insett att strategin med att hantera problemet långt hemifrån - har misslyckats.

Det som krävs är en politisk, hållbar lösning men för att komma dit, säger han, krävs ett mycket bättre samarbete än det vi sett hittills och det gäller både organisationer och stater.

Det är viktigt, säger Yves Daccord, att kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt, att på samma gång fokusera på hur man bäst hjälper människor socialt och humanitärt som att fokusera på långsiktigt hållbara politiska lösningar.

Det viktigaste för att hitta just de här lösningarna är samarbete, att organisationer och stater inte bara ser till sina egna intressen utan ser helheten och vågar samarbeta och diskutera över gränserna. För en sak har vi lärt oss av flyktingkrisen - den kommer att hålla i sig.

– Huvudfrågan som människor nog inte har begripit förrän nu är: Det kommer att fortsätta. Det är ingen kris för en dag, några veckor eller någon månad, den kommer att hålla i sig, säger Yves Daccord generalsekreterare ICRC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista