Ökat motstånd för fler flyktingar

Opinionen har svängt i flyktingfrågan. 42 procent vill att Sverige tar emot något färre eller betydligt färre än i dag, enligt en DN/Ipsos-mätning.

Förra månaden var siffran 30 procent. Samtidigt anser bara 26 procent att vi bör ta emot betydligt fler eller något fler flyktingar, att jämföra med 44 procent i september.

Orsaken till svängningen kan vara rapporter om problem att hitta boenden samt att det blivit mer känt bland befolkningen att Sverige tar emot flest flyktingar per capita i Europa, tror David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

– Vi har sett en ganska skarp förändring i budskap och tonläge från statsministern, andra ministrar och övriga partiledare. Nu är budskapet att Sverige nått gränsen för vad vi klarar av, säger David Ahlin till Dagens Nyheter.

Men i september svängde opinionen åt motsatt håll, då fler personer ställde sig positiva till att öka mottagandet av asylsökande jämfört med i början av året.

Orsaken till den mer positiva inställningen i september tros ha berott på att flyktingkrisen blev mer konkret för många människor, när stora flyktinggrupper började anlända till centralstationerna och bilden på den döde treårige flyktingpojken Alan Kurdi hade kablats ut i medier.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista