Brittiskt plan nära träffas av robot

1:13 min

Det kommer uppgifter om ytterligare en allvarlig flygincident över Sinaihalvön. Ett brittiskt charterplan ska ha varit nära att träffa av en projektil.

Flera brittiska tidningar berättar i dag om incidenten över Sinaihalvön i augusti i år. Ett plan från charterbolaget Thomson med 189 passagerare ombord var på väg mot turistorten Sharm el-Sheikh när kaptenen upptäckte en projektil som var på väg mot planet.

Det var styrmannen som flög planet just då och han gjorde en kraftig vänstersväng för att inte träffas av projektilen. Enligt rapporten, var projektilen som närmast bara 300 meter från planet.

Det brittiska transportministeriet har bekräftat att incidenten ägde rum, men säger samtidigt att det inte bedömer att det var ett försök att skjuta ner planet, utan att projektilen kom från en manöver med den egyptiska militären.

Inga plan får i dag flyga lägre än knappt 8000 meter över Sinai-halvön, eftersom det bedöms att olika terroristgrupper har tillgång till vapen som skulle kunna nå plan som flyger lägre än så. Det här var alltså någon annan typ av projektil.

Incidenten är ytterligare ett tecken på att oroligheterna på Sinai-halvön hotar flygsäkerheten. En rad länder har tills vidare förbjudit sina flygbolag att ta den rutten, sedan det ryska Metrojet-planet störtade för en vecka sedan och 224 personer dog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista